Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.11.2018 06:50

Odborná porota ocenila 59 najlepších amatérskych fotografov


Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli 9. novembra 2018 v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách. Na snímke spoločná fotografia ocenených a porotcov. FOTO TASR - Henrich Mišovič.


Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách.


      Do celoštátneho kola 46. ročníka súťaže postúpilo 365 amatérskych fotografov s viac ako 700 dielami z ôsmich krajov Slovenska. Súťažili vo vekových skupinách deti, mládež, dospelí a v kategóriách čiernobielej a farebnej fotografie. Osobitnú kategóriu tvorila multimediálna prezentácia. Členovia odbornej poroty, v ktorej sa stretli fotografi, lektori a pedagógovia, udelili celkovo 59 ocenení, z toho 27 cien a 32 čestných uznaní. "Ukazuje sa, že semiotické narábanie s vizuálnymi prvkami vo fotografiách vystavených autorov je čoraz naliehavejšie, umožňuje im totiž interpretovať svet okolo nás, naše prežívanie a hlavne naše pocity," povedala predsedníčka poroty Petra Cepková. Podľa jej slov tohtoročná súťaž priniesla kombináciu rôznorodých a veľmi kvalitne prevedených fotografických prác.        

Podľa porotcu Rudolfa Lendela rastie účasť a záujem najmä mladých autorov do 16 a do 21 rokov. „Každý rok vidno ich vyššiu vyspelosť, ktorá sa prejavuje v ucelených cykloch či sériách fotografií na jednu tému alebo zobrazujúcich príbeh. Prispievajú k tomu aj vzdelávacie aktivity regionálnych osvetových stredísk, fotoklubov a Národného osvetového centra,“ zhodnotil ďalší z porotcov Jozef Sedlák.       

Výstava AMFO 2018 bude v Nitre do 25. novembra, následne sa presunie do priestorov Národného osvetového centra v Bratislave. V máji budúceho roka bude vybraná kolekcia fotografií prezentovaná na českej národnej súťaži vo Svitavách. Sprievodný program výstavy v Nitre bude pokračovať do 11. novembra. "Súčasťou trojdňového programu sú semináre o fotografii, workshopy, fotografovanie v Nitre, sprievodné fotografické výstavy a diskusie," informovala Daniela Gundová, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.         

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Pozvánka na Janíkovský ohnivák
Mesto Nitra pozýva v sobotu 27. augusta na X. ročník Janíkovského ohniváka. Podujatie, ktoré sa uskutoční na Futbalovom štadióne v nitrianskej mestskej časti Janíkovce, ponúkne vynikajúcu zábavu i skvelé občerstvenie.
viac
24.01.2018
Hľadá sa kniha roka PSK 2017
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci s regionálnymi knižnicami finišuje so súťažou Kniha roka PSK 2017. Tituly, ktoré boli vydané v minulom roku a sú späté s regiónom, je možné nominovať do konca januára.
viac
02.02.2018
Najstaršia a najprestížnejšia súťaž amatérskych fotografov na Slovensku
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok pripravuje už 46. ročník regionálneho kola súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018.
viac
17.09.2018
Levickí seniori súťažili na olympiáde
V utorok 11. septembra 2018 sa v priestoroch mestského športového areálu stretli všetci aktívni seniori z mesta, aby si spoločne zmerali sily na 3. ročníku Športovej olympiády seniorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %