Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.09.2021 11:05

Nálezy na Pustom hrade sa rozšírili o ďalšie falošné stredoveké mince


Ilustračná snímka (tasr)


Opätovné nálezy falzifikátov stredovekých mincí a tiež objav múru, ktorý patrí doteraz nepoznanej stavbe, patrili medzi najzaujímavejšie objavy tohtoročnej 30. letnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom.


"Tento rok sme sa sústredili na obnovu veže vo východnej línii opevnenia horného Pustého hradu. Zároveň sme zrealizovali dve archeologické sondy, v ktorých sa opäť našli aj falzifikáty stredovekých mincí. Začiatkom 14. storočia sa totiž na hrade falšovali mince. Falšovali ich tak, že na medené jadro dávali tenký strieborný pliešok," priblížil pre TASR práce vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak. Našlo sa tiež väčšie množstvo keramiky a zvieracích kostí z vrcholného stredoveku a tiež nálezy keramiky z doby bronzovej.       

V sonde na spodnej terase Dončovho hradu objavili aj múr, ktorý patrí k doteraz nepoznanej stavbe, ktorej doskúmanie sa aktuálne ešte realizuje.       

Ako Beljak ďalej uviedol, v rámci archeologického výskumu sa tiež zrealizovalo odkrytie, začistenie a dokumentácia murív v rámci obnovy veže vo východnej línii opevnenia horného hradu. "Aktuálne prebieha jej stavebná sanácia, ktorá bude ukončená v priebehu septembra, a veža bude opäť sprístupnená verejnosti," konštatoval. V septembri sa tiež uskutoční dokončenie obnovy veže komitátneho hradu, na ktorej pribudne pohodlné schodisko z oceľovej konštrukcie.                                     

"Ešte v auguste bolo dokončené vynovenie náučného chodníka, na ktorom pribudlo 21 nových informačných tabúľ s aktuálnymi informáciami o archeológii, histórii, stavebnom vývoji, flóre a faune hradného kopca," pripomenul Beljak.       

Aktuálna archeologická sezóna na Pustom hrade sa koná s podporou mesta Zvolen, Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Ministerstva kultúry (MK) SR.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2018
Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru
Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.
viac
28.09.2019
Uplynulá archeologická sezóna bola na Pustom hrade najbohatšia na nálezy
Ako najbohatšiu na nálezy hodnotia archeológovia uplynulú sezónu na Pustom hrade nad Zvolenom. Objavených bolo napríklad 20 pravých mincí a 25 falzifikátov a veľmi cenné sú aj početné šperky z 13. storočia. Podstatná časť nálezov sa našla na hornom Pustom hrade.
viac
26.06.2021
Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule
Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
08.07.2022
Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány
Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %