Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.12.2018 11:10

Najvyššia vyhliadková veža bude stáť na Horehroní


Takmer 40 metrov vysoká vyhliadková veža bude stáť na vrchole Horné Lazy.


Už čoskoro sa začnú prvé práce na stavbe najvyššej vyhliadkovej veže na Slovensku. Veža bude stáť na Horných Lazoch odkiaľ bude výhľad na všetky smery regiónu.


V utorok 18. decembra predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter a primátor mesta Brezno Tomáš Abel poklepali základný kameň na výstavbu najvyššej slovenskej vyhliadkovej veže. Slávnostný akt sa uskutočnil na výnimočnom mieste historického ovocného sadu v lokalite Banisko pri Brezne. Takmer 40 metrov vysoká vyhliadková veža bude stáť na vrchole Horné Lazy, odkiaľ budú mať návštevníci výhľad na majestátne Nízke Tatry, ale aj na Brezno, či Horehronské podolie.

Obľúbená turistická oblasť v blízkosti lyžiarskeho strediska Mýto Ski centrum a Dedečkovej chaty sa tak rozrastie o ďalšiu turistickú atrakciu. Veža bude prístupná počas celého roka. V lete peši alebo na bicykli po novej vyznačenej cyklotrase. V zime po upravených bežkárskych tratiach na lyžiach. „V Brezne pribudne dominanta, ktorá priláka do regiónu opäť viac návštevníkov, sme veľmi radi že najvyššia veža bude stáť práve nad mestom a turisti budú mať celé Horehronie ako na dlani“ uviedol primátor Brezna Tomáš Abel.

Počas slávnostného poklepania kameňa odhalili aj 3D model veže a zúčastnení mali možnosť pozrieť si videoprojekciu vyhliadkovej veže. Na motív vtáčej perspektívy, akú bude samotná veža ponúkať, vzlietli k nebu vznešené dravce, ktoré predstavili riaditeľ Mgr. Pavol Michal spolu so žiakmi zo Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella z Banskej Štiavnice, kde sa predmet sokoliarstvo aj vyučuje.

Financovanie stavby zabezpečuje mesto Brezno, aj s podporou financií BBSK. „Cestovný ruch v Banskobystrickom kraji napreduje a každým rokom do regiónov prichádza viac turistov, vyhliadková veža bude jedným z lákadiel, ktoré bude región ponúkať,“ uviedol Ján Lunter.

Vyhliadková veža však nie je jedinou novinkou, ktorá prispeje k rozvoju cestovného ruchu v regióne. Úsek cesty od kruhového objazdu v obci Bystrá až po odbočku k obľúbenému hotelu Partizán bol už niekoľko rokov v dezolátnom stave. To sa pred niekoľkými týždňami zmenilo aj vďaka financiám z Banskobystrického kraja.

„Časť frekventovanej cesty smerujúcej do lyžiarskych stredísk Jasná Nízke Tatry (juh) či Ski Tále resort dostala nový asfaltový koberec. Zlepšil sa tak komfort cestovania stovkám turistov, ktorí denne tento úsek cesty využívajú nielen v zime, ale počas celého roka,“ uviedol predseda predstavenstva OOCR Región Horehronie Ľuboš Ďurinďák.

Nová asfaltová cesta sa napojila na už opravený úsek cesty a vytvorila súvislú kvalitnú cestu z Bystrej až na parkovisko v Krupovej Jasná Nízke Tatry. „Kvalitné a bezpečné cesty sú jedným zo základných predpokladov pre ďalší rozvoj cestovného ruchu, preto nemalé financie investujeme práve do opravy nevyhovujúceho stavu komunikácií, ktoré sa denne využívajú,“ uviedol Ondrej Lunter, predseda správnej rady RA BBSK, n. o.

Zrekonštruovanej ceste sa teší aj starosta obce Bystrá Marian Alberty: „Obec Bystrá je dopravným uzlom v tejto lokalite Horehronia, ktorou prejdú denne stovky áut s turistami, ktorí si prišli vychutnať dovolenku v regióne, som rád, že cesta je bezpečnejšia a zodpovedá aj kvalitným službám v regióne.“

Autor: (oocr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Pri výskume na Zámčisku našli archeológovia predmety z doby kamennej
Plánovaný archeologický výskum v lokalite Zámčisko nad popradskou mestskou časťou Kvetnica priniesol prvé nálezy. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka ide o viacero predmetov pochádzajúcich z doby kamennej, železnej či bronzovej a z 15. storočia.
viac
20.10.2017
Stavba vyhliadkovej veže na Dubni odštartovala
Prvotné plány postaviť vyhliadkovú vežu pochádzajú už z roku 1995. Až v posledných rokoch začala táto myšlienka na pôde mesta opäť ožívať a v súčasnosti naberá reálnu podobu.
viac
23.01.2020
Vyhliadková veža na Dukle má takmer po polstoročí nový rýchlovýťah
Takmer po 50 rokoch má vyhliadková veža na Dukle nový rýchlovýťah. Bezpečnejší výťah a zároveň s väčšou kapacitou bude návštevníkom k dispozícii počas nadchádzajúcej letnej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku.
viac
08.03.2021
Výstavba vyhliadkovej veže je v závere, od leta by mala byť prístupná
Práce na výstavbe vyhliadkovej veže v Brezne sú v záverečnej fáze. Mesto ju plánuje otvoriť začiatkom letnej sezóny aj s náučným chodníkom, kde chce priblížiť okolitú prírodu, na čom spolupracuje so Štátnou ochranou prírody SR a odborníkmi v oblasti životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %