Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.01.2020 08:30

Najviac peňazí z rozpočtu pôjde na opravu miestnych komunikácií


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 6,64 milióna eur. Najviac plánujú investovať do opráv miestnych komunikácií. Podľa vedenia mesta rozpočet ovplyvnilo aj viacero zákonov.


Bežné príjmy podľa schváleného rozpočtu na rok 2020 majú predstavovať 5,35 milióna eur a bežné výdavky sú plánované vo výške okolo 3,43 milióna eur. Bežné výdavky na školské zariadenia sú schválené na 1,92 milióna eur. Čo sa týka kapitálových príjmov, má ísť o sumu viac ako 222.200 eur a výdavky predstavujú 993 870 eur.       

Podľa vedenia mesta tvorbu rozpočtu ovplyvnili napríklad takzvaná chodníková novela, rekreačné poukazy, zvýšenie miezd zamestnancov o desať percent i obedy zadarmo. „Navýšenie podielových daní pritom tieto zvýšené výdavky nekompenzovalo v plnej miere. Mesto preto muselo hľadať možnosti, kde ušetriť, aby sme splnili povinnosti vyplývajúce nám zo zákonov,“ uviedol pre TASR primátor Gelnice Dušan Tomaško.       

Na opravu ciest a chodníkov celkovo vyčlenili sumu približne 300.000 eur. Vybudovať chcú niektoré nové chodníky na Záhradnej, Tehelnej a Športovej ulici. Nový asfalt získajú aj vybrané cesty v mestských častiach Legy a Mária Huta. Pribudnúť majú tiež nové odstavné plochy pre vozidlá na Záhradnej ulici, na Sídlisku SNP a pri materskej škole na Hlavnej ulici. „Pripravovať budeme aj projektovú dokumentáciu na ďalšie komunikácie. V prípade, že budeme úspešní v projekte, ktorý máme podaný cez ministerstvo vnútra, vyasfaltujeme aj cesty na Sídlisko SNP a pomocou zámkovej dlažby vynovíme chodníky nielen na uvedenom sídlisku, ale aj v starom meste a v časti Háj,“ doplnil za gelnickú radnicu Milo Janáč.       

Mesto chce pokračovať aj v rekonštrukcii Baníckeho múzea, prvú etapu zrealizovali v minulom roku. „Čaká nás ešte oprava časti strechy a prednej fasády. Riešime aj tepelné hospodárstvo. Upustili sme od zámeru zmodernizovať ho prostredníctvom koncesie súkromnej spoločnosti, chystáme sa problém zastaraných rozvodov tepla riešiť vo vlastnej réžii,“ dodáva. V tomto roku sú v rozpočte vyčlenené peniaze na projektovú dokumentáciu, potom  chcú postupne opravovať jednotlivé vetvy, začať by chceli od tých najviac poruchových.       

„Investovať budeme aj do interiéru Materskej školy na Slovenskej ulici, ktorú sme vlani zmodernizovali. Pracovať budeme aj na novom územnom pláne mesta,“ uviedla radnica.

Gelnica sa chce aj v tomto roku zapojiť do výziev v oblasti cestovného ruchu, a to predovšetkým cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – plánujú pokračovať v budovaní Banského skanzenu na Turzove. „Okrem toho sa už tradične budeme zapájať do výziev cez Fond na podporu umenia a do výziev od rôznych firiem, prostredníctvom ktorých môžeme skrášliť svoje okolie,“ uzavrel Janáč.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
Bratislava má schválený rozpočet na rok 2017
Bratislava má rozpočet na budúci rok, schválili ho mestskí poslanci 8.12. na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %