Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.03.2022 01:30

Na území mesta zrekonštruujú do leta 16 km ciest a 7 km chodníkov


Na snímke rekonštrukcia Lazovnej ulice v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Banskú Bystricu čaká v najbližších mesiacoch najväčšia rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry za posledné desaťročia.


Opravu ciest a chodníkov realizujú samospráva i Banskobystrický samosprávny kraj, celkovo bude na území mesta zrekonštruovaných približne 16 kilometrov (km) ciest a sedem km chodníkov. Na utorňajšom brífingu o tom informoval primátor mesta Ján Nosko.

"Po troch desaťročiach nás čaká obrovská rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry, ktorú sme dlhodobo pripravovali. Týkať sa bude ciest, chodníkov aj výstavby cyklochodníkov a parkovísk. Našou ambíciou bolo zvýšiť bezpečnosť a plynulosť premávky, venovali sme sa aj problematickým križovatkám," priblížil Nosko s tým, že samospráva do opráv investuje viac ako štyri milióny eur.

Na mnohých miestach v rámci mesta už rekonštrukčné práce v uplynulých týždňoch odštartovali. Najdlhší cestný úsek, ktorý mesto opraví za približne 1,3 milióna eur, bude cesta od Moskovskej po Tajovského ulicu. Zrekonštruovaná v tejto lokalite bude aj križovatka na Novom Kališti. Komplexnej rekonštrukcie sa dočkajú aj ulice Jána Bottu a Lazovná.

"Rekonštrukciou prejde aj križovatka pri Medenom hámri, zrekonštruovaný bude aj zjazd z rýchlostnej cesty R1 na odbočku do Laskomera," doplnil primátor. Ako dodal, miniokružná križovatka bude vybudovaná aj na križovatke ulíc Tajovského a Janka Kráľa pri Striebornom námestí.

Rozsiahlu rekonštrukciu dopravnej infraštruktúry na najbližšie mesiace chystá aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). "O pár týždňov sa začne s rekonštrukciou dvojkilometrového úseku na Sládkovičovej ulici a na jar sa začne aj s veľkou opravou cesty I/59 od Kostiviarskej cez Jakub až po odbočku na Šturec a Donovaly. Zároveň sa bude opravovať cesta I/66 popri Hrone v úseku dlhom 3,5 km," informoval zástupca primátora mesta a poslanec BBSK Jakub Gajdošík.

Samospráva v súvislosti s rozsiahlou rekonštrukciou ciest a chodníkov na území mesta upozorňuje, že niektoré práce si budú vyžadovať aj výraznejšie dopravné obmedzenia. Banskobystričanov a vodičov preto žiada o trpezlivosť. Podľa zástupcov mesta by všetky práce mali byť ukončené do letných mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
12.07.2022
Mesto zrekonštruuje komunikácie na troch uliciach za 1,45 milióna eur
V Krompachoch na Spiši zrekonštruujú chodníky a cesty za takmer 1,45 milióna eur. Mesto v týchto dňoch podpísalo zmluvu so zhotoviteľom a v súčasnosti podľa primátorky Ivety Rušinovej čakajú na výsledok kontroly verejného obstarávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %