Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.02.2023 07:45

Na zlepšenie kvality ovzdušia by mohla Jelšava získať 1,5 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Jelšava v okrese Revúca by mohlo získať z Environmentálneho fondu na zlepšenie kvality ovzdušia približne 1,5 milióna eur.


Financie by boli určené na nákup vykurovacích zariadení pre asi 100 domácností i vybudovanie linky na výrobu kvalitných drevených brikiet. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.

Ako priblížil Kolesár, samospráva dlhodobo diskutuje s predstaviteľmi Ministerstva životného prostredia SR o riešení situácie so zlou kvalitou ovzdušia v Jelšave. V posledných týždňoch rokujú o možnosti zacieliť sa na domácnosti, ktoré sú počas vykurovacej sezóny považované za jeden z najvýznamnejších zdrojov znečistenia. O projekte diskutovali zástupcovia envirorezortu s predstaviteľmi samosprávy priamo v Jelšave aj uplynulý týždeň.

Projekt, na ktorý by mohlo mesto získať odhadom 1,5 milióna eur, je rozdelený na dve časti. Približne tretina financií by bola určená na nákup nových vykurovacích zariadení pre asi stovku domácností. "V Jelšave je niečo cez 500 rodinných domov. Boli rozposlané dotazníky do vytypovaných ulíc, kde predpokladáme, že sa najviac kúri tuhým palivom. Zatiaľ robíme zber dát o záujemcoch. Samotná realizácia je plánovaná tak, aby sme stihli ďalšiu vykurovaciu sezónu," priblížil Kolesár.

Druhá časť projektu spočíva vo vybudovaní linky na výrobu drevených brikiet, stáť by mohla asi milión eur. "Máme svoju biomasu z mestských lesov, ktorá sa teraz štiepkuje a predáva. Chceli by sme ju spracovávať my a poskytnúť do domácností, kde bude takýto kotol umiestnený, na ekologickejšie a efektívnejšie kúrenie," vysvetlil primátor.

Mesto Jelšava a okolité obce majú dlhodobý problém so smogovou situáciou v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc PM10 v ovzduší, a to najmä počas zimných mesiacov. Príčinou je podľa samosprávy geografická poloha mesta, vykurovanie domácností tuhým palivom či priemysel.

"Ak by 100 domácností prešlo na modernejší systém kúrenia a kvalitnejšie palivo, predpokladá sa, že nebude potrebné vyhlasovať smogovú situáciu počas vykurovacieho obdobia," dodal Kolesár s tým, že Jelšava je mestom s najčastejšie vyhlasovanou smogovou situáciou na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
17.02.2021
Nitra pripravuje výstavbu kanalizácie na troch uliciach
Mesto Nitra sa uchádza o dotáciu 400 000 eur na výstavbu kanalizácie. Z nenávratného finančného príspevku z Environmentálneho fondu má byť postavená kanalizácia na troch uliciach.
viac
22.10.2022
V Jelšave zlepšia aj s podporou kraja kvalitu ovzdušia výsadbou hrušiek
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v meste Jelšava pribudne 30 nových stromov. Sadenice hrušky planej tu už v piatok 21. októbra od 10:00 budú sadiť žiaci miestnych škôl, mladí z nízkoprahového centra YMCA, záhradkári či dobrovoľní hasiči s podporou Mestských služieb Jelšava.
viac
09.01.2023
V okolí 42 škôl budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia pre dopravu
V okolí 42 škôl v rámci celého Slovenska budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia spôsobenú dopravou. Školy boli vybrané v rámci prvej výzvy projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %