Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.10.2020 02:20

Na Zemi existuje množstvo miest, ktoré sa zatiaľ na mapy nedostali


Ilustračná snímka.


Tento fakt môže byť komplikáciou napríklad v oblastiach, v ktorých potrebujú obyvatelia pomoc záchranných zložiek. Tento problém riešia aj slovenskí vedci.


Už po deviaty raz zorganizovali Mapathon v rámci projektu Missing Maps, ktorý sa konal v priestoroch Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

„Práve mapové podklady, ktoré účastníci prostredníctvom jednoduchého počítačového nástroja vytvárali, pomôžu terénnym pracovníkom zefektívniť ich činnosť - napríklad pri zásahu v takzvaných slumových oblastiach, kde je orientácia veľmi náročná. Zároveň sa však účastníci Mapathonu okrem reálnej pomoci učia, aká jednoduchá je tvorba máp a samozrejme všimnú si aj jednotlivé špecifiká danej oblasti, v ktorej práve prebieha humanitárne mapovanie,” povedal Tomáš Goga z Geografického ústavu SAV. Missing Maps je projekt štyroch humanitárnych organizácií, a to amerického a britského Červeného kríža, humanitárneho tímu OpenStreetMap a Lekárov bez hraníc. Pri svojej terénnej práci podľa Tinákovej "zápasia s nedostatkom mapových podkladov".

„Výstupy z Mapathonov následne pomáhajú lekárskym a logistickým tímom v postihnutých oblastiach pri riešení rôznych mimoriadnych udalostí. Dobrovoľníci pritom okrem svojho vlastného notebooku, odborných znalostí a chuti pomôcť nepotrebujú nič navyše,” dodal geograf. Deviateho bratislavského Mapathonu sa zúčastnilo 13 dobrovoľníkov, ktorí mapovali budovy v Stredoafrickej republike a vo Venezuele, aby tímy lekárov a záchranárov mali lepší prehľad o miestnej hustote populácie. Dobrovoľníci vykonali v OpenStreetMap 29.300 mapových zmien a zvektorizovali celkovo 2384 budov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2017
Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv
Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.
viac
17.06.2020
Dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia
Až dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia. Hydrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) bilancujú množstvo vody na Slovensku pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa boja proti suchu a rozširovaniu púští.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
25.01.2021
Vedci zo SAV vyvinuli metódu na zmiernenie dosahov svetelného znečistenia
Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli v spolupráci so španielskou Universidade de Santiago de Compostela unikátnu metódu, ktorá prispeje k potlačeniu nežiaducich dôsledkov svetelného znečistenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %