Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.05.2020 12:20

Merkúr je v najlepšej večernej pozícii na pozorovanie v tomto roku


Planéta Merkúr.


Planéta Merkúr je v najlepšej večernej pozícii na pozorovanie v tomto roku. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.


Merkúr, ktorý je najmenšou planétou slnečnej sústavy a zo všetkých planét obieha najbližšie k Slnku, je počas svojho obehu dostatočne jasný na to, aby bol viditeľný voľným okom, no napriek tomu ho podľa Jána Svoreňa z Astronomického ústavu SAV väčšina ľudí nikdy nevidela.

„Traduje sa legenda, podľa ktorej ani Mikuláš Kopernik túto planétu nikdy nevidel. Dôvodom je to, že ako vnútorná planéta, voči Zemi, sa uhlovo nikdy nevzdiali od Slnka viac ako 28 stupňov,” vysvetlil Svoreň s tým, že aj po západe alebo pred východom Slnka je takmer stále v súmraku na prežiarenej oblohe.

V poslednej dekáde mája však nastanú najlepšie podmienky na pozorovanie tejto planéty. „Merkúr dosiahne jasnosť najjasnejších hviezd - nultú magnitúdu a bude zapadať až dve hodiny po západe Slnka. Sú to najlepšie večerné pozorovacie podmienky v roku 2020. A navyše ho bude možné na oblohe ľahko nájsť, keďže 22. mája po západe Slnka bude Merkúr len 1,2 stupňa vľavo od jasnej Venuše a 24. mája bude v blízkosti aj úzky kosáčik Mesiaca len pár dní po nove,” dodal Svoreň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2017
Okolo Lucie bude možné pozorovať meteorický roj Geminidy i asteroid Phaeton
Množstvo meteorov z roja Geminidy i blízky prelet asteroidu Phaeton budú môcť sledovať všetci milovníci vesmíru a jeho krás okolo sviatku svätej Lucie, ktorý pripadá na 13. decembra.
viac
02.10.2020
Na Zemi existuje množstvo miest, ktoré sa zatiaľ na mapy nedostali
Tento fakt môže byť komplikáciou napríklad v oblastiach, v ktorých potrebujú obyvatelia pomoc záchranných zložiek. Tento problém riešia aj slovenskí vedci.
viac
14.12.2020
Nočná obloha bude koncom roka aktívna
Maximá svojej aktivity dosiahnu viaceré meteorické roje. V pondelok ho ukážu Geminidy – meteorický roj, ktorý je činný od 11. do 17. decembra. Miesto, z ktorého zdanlivo vyletujú, leží v súhvezdí Blížencov.
viac
28.02.2023
V týchto dňoch je zo Zeme viditeľné približovanie Venuše a Jupitera
V týchto dňoch je zo Zeme viditeľné postupné približovanie dvoch najjasnejších planét, Venuše a Jupitera. Vesmírny jav je možné pozorovať aj voľným okom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %