Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.12.2019 03:10

Na výzvu na rozšírenie kapacít škôlok je vyčlenených päť miliónov eur


Ilustračná snímka (tasr)


Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlási v najbližších dňoch výzvu na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK).


Vyčlenených je päť miliónov eur. Oproti minulým výzvam rezort rozšíril okruh možných žiadateľov. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.       

Cieľom výzvy je pomôcť rodičom, ktorí majú problém s umiestnením svojich detí do škôlky pre obmedzené kapacity alebo z dôvodu chýbajúcej materskej školy. Zároveň má vytvoriť podmienky na lepší prístup detí zo všetkých skupín obyvateľstva k predškolskému vzdelávaniu.       

„K dnešnému dňu podporujeme vyše 100 materských škôl, ktoré poskytnú deťom kvalitné vzdelávanie a starostlivosť v ranom detstve, a teší nás pretrvávajúci záujem o výzvu na materské školy. Zvýšenie zaškolenosti a kvality predprimárneho vzdelávania prispeje k lepšiemu zvládnutiu povinnej školskej dochádzky detí," uviedla generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.       

O podporu sa môžu po novom uchádzať aj subjekty z neziskového sektora, ako sú neziskové organizácie poskytujúce všeobecné služby, cirkevné a náboženské spoločnosti. Zapojiť sa môžu tiež subjekty štátneho sektora, teda organizácie štátnej správy, štátne a rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie. Podmienkou je, aby subjekty realizovali projekty na území obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít uvedených v Atlase rómskych komunít na území SR, okrem Bratislavského kraja.       

Výzva podporí výstavbu a rekonštrukciu materských škôl s dôrazom na rozšírenie kapacít minimálne o 20 percent. Prijímateľ bude môcť zrekonštruovať aj iný objekt ako budovu škôlky, ak v ňom bude následne materská škola zriadená alebo presunutá už existujúca materská škola. Súčasťou oprávnených výdavkov je interiérové a exteriérové vybavenie.       

Výzva bude realizovaná v rámci operačného programu Ľudské zdroje a spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.       

Doterajšie výzvy mali niekoľko hodnotiacich kôl, v rámci ktorých bolo doručených vyše 200 žiadostí o nenávratný finančný príspevok. V rámci zmluvne zabezpečených projektov je podporených 7502 miest pre deti z materských škôl.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Blíži sa lll. uzávierka výzvy na materské školy. Zapojte svoje mesto alebo obec
Do vyhlásených výziev zameraných na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl sa doposiaľ zapojili desiatky miest a obcí. Po dvoch uzávierkach je pre tento typ projektových žiadostí k dispozícii ešte 32,74 miliónov eur.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
24.06.2019
Na zlepšenie prístupu obyvateľov MRK k občianskej vybavenosti
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje, vyhlási v najbližších dňoch výzvu zameranú na podporu dobudovania základnej technickej infraštruktúry, ktorá bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %