Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.03.2016 10:00

Na východe pribudne desať meteostaníc, budú aj pri ukrajinskej hranici


Monitorovanie počasia na východe Slovenska bude presnejšie vďaka novým meteostaniciam. (Foto: Pixabay)


Po spustení monitorovacieho systému na slovensko-poľskom pohraničí pokračuje Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) v jeho rozširovaní. V ďalších troch okresoch na východnej hranici pribudne desať meteostaníc.


Projekt Monitoring klimatických podmienok a zjazdnosti komunikácií v slovensko-ukrajinskom pohraničí je realizovaný v rámci Nórskeho finančného mechanizmu 2009–2014. Ukončený má byť v budúcom roku. Monitorovací systém bude nainštalovaný v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce. Celkový rozpočet projektu predstavuje 150.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková. "V rámci projektu na slovenskej strane zriadime monitorovací systém, ktorý tvorí desať informačných meteorologických panelov s kamerou. Inštaláciou a sprevádzkovaním informačných meteorologických panelov dôjde k zberu a vyhodnoteniu meteorologických údajov (teploty ovzdušia a teploty povrchu vozovky), ktoré budú na slovenskej strane napojené na dopravný dispečing," uviedol riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák. 

Meteostanice pribudnú v obciach Koškovce, Hudcovce, Palota, Hostovice, Nižná Sitnica, Radvaň nad Laborcom, Rokytovce, Ubľa, Ulič a na kopci Karcaba pri obci Príslop. Hoci realizácia projektu potrvá do marca 2017, cestári plánujú nainštalovať kamery na jeseň. Pomôcť by mali už pri budúcej zimnej sezóne. "Po vyhodnotení meteorologických údajov bude operatívnejšie riadenie hlavne pri zimnej údržbe ciest, čo prispeje k vyššej bezpečnosti a zároveň budú meteorologické panely informovať všetkých vodičov a návštevníkov ukrajinsko-slovenského prihraničného regiónu. Bude vytvorená aj mobilná aplikácia, na ktorej sa budú všetky informácie z meteorologických staníc nachádzať," konkretizoval Kozák. Projektová zmluva medzi správcom schémy malých grantov Nórskeho finančného mechanizmu, ktorého zastupuje PSK, a prijímateľom projektu, ktorým je SÚC PSK, bola podpísaná v januári.

Projekt zaplatia nórske fondy

Úvodná konferencia sa konala 10. marca vo Veľkom Bereznom. Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu SR. Na projekte sa podieľajú ukrajinskí partneri i obec Ubľa. "Cieľom projektu je zlepšenie životného prostredia na hraničných priechodoch a ich okolí, zvýšenie nízkeho stupňa spolupráce a koordinácie aktivít medzi slovenskou a ukrajinskou stranou, nezávislé a nestranné monitorovanie prihraničného regiónu s cieľom zlepšiť poskytovanie informácií, bezpečnosť cestnej infraštruktúry a zvýšiť turistickú atraktivitu územia," doplnil riaditeľ SÚC PSK. V PSK doteraz cestári nainštalovali 22 meteostaníc, najviac (11) na slovensko-poľskom pohraničí, po ukončení tohto projektu ich bude v kraji spolu 32. Financie na monitorovací systém SÚC PSK získala z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovensko, z Regionálneho operačného programu, z vlastných zdrojov a najnovšie aj z Nórskeho finančného mechanizmu.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
MŽP zverejnilo prvú verziu envirostratégie SR do roku 2030
Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo prvý návrh Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030 – Envirostratégia 2030.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %