Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 01:05

Na svoje si prídu nadšenci kníh, histórie, vesmíru či malí kreatívci


Ilustračný výrez plagátu


Kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, pripravili aj tento rok počas letných prázdnin zaujímavé aktivity pre deti rôznych vekových kategórií. Vo forme denných táborov zabavia tých najmenších v priebehu júla aj augusta.


Osvetové strediská, knižnice, múzeá, galéria či hvezdáreň, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, sa aj tento rok premenia na miesto zábavy i poznania. Pre prázdninujúce deti pripravili zaujímavé letné aktivity, na ktorých sa môžu zúčastniť počas júla aj augusta.

Z ponuky prázdninových aktivít si vyberie naozaj každý – knihomoli, milovníci histórie, malí kreatívci či nadšenci vesmíru.

Prehľad viac ako tridsiatich letných aktivít v kraji nájdu rodičia prázdninujúcich detí na webovej stránke www.bbsk.sk/letneaktivity.

Pre malých knihomoľov

Ako sa mení báseň v pieseň? Nielen na túto otázku nájdu deti odpoveď v Knižnici Jána Kollára v Kremnici. Júlový päťdňový literárno-hudobný workshop Od slova k piesni, od tónu k básni IV. poskytne deťom možnosť spoznať rôzne básne, z ktorých postupne vznikli piesne. A to všetko prostredníctvom tvorivých aktivít, ktoré prehĺbia vzťah detí k beletrii a k hudbe.

Pre deti, ktoré milujú rozprávky, je zas určený predposledný prázdninový týždeň vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Vďaka podujatiu Bude nám rozprávkovo spoznajú viaceré rozprávky – od tých najstarších z obdobia baníctva, cez rozprávky o zvieratkách, ľudové rozprávky, autorské rozprávky veľkých spisovateľov až po tie súčasné. Vďaka príbehom sa dotknú viacerých pestrých tém a riešiť budú aj zaujímavé úlohy.

Vesmírna jazda v našom kraji

Vesmírna dovolenka v našom kraji? To nie je žiadny problém vďaka Hvezdárni v Rimavskej Sobote. Dovolenka v Slnečnej sústave ponúka od 5. augusta týždeň plný zaujímavých a zábavných aktivít pre malých nadšencov vesmíru. Organizátori si pre deti pripravili odborné a spoločenské aktivity, denné a nočné pozorovania oblohy, prehliadku pozorovacej techniky či opekačku.

Ponuka krajských aktivít však nie je určená len pre najmenších milovníkov astronómie. Stredoškoláci môžu druhý prázdninový týždeň stráviť na Astronomickej pozorovateľni Vartovka v Banskej Bystrici, kde sú pre nich pripravené odborné prednášky, ale aj kvízy, súťaže a hry prevažne z astronomickej oblasti. V prípade dobrého počasia nebude chýbať ani pozorovania nočnej oblohy.

Z Rimavskej Soboty do Ameriky či Japonska

Pre všetky zvedavé deti je ideálne augustové podujatie Cestuj s nami od Ameriky po Japonsko, ktoré organizuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Prázdninujúce deti tu zistia viac o exotických, cudzokrajných zbierkach múzea s ťažiskom na geologickú zbierku Tihaméra Gedeona. Hravé rozprávanie bude doplnené aj určovaním minerálov či vytvorením vlastného kryštálu minerálu.

Bohatú banícku a remeselnú minulosť Novej Bane predstaví v auguste podujatie My sme malí remeselníci. Pre deti sú pripravených viaceré skupinové aktivity, ktoré sú okrem iného zamerané na ich kreativitu a cit pre tímovú prácu. Na konci podujatia čaká na deti interaktívne zasadanie cechu garbiarov-kožušníkov-povrazníkov, kde budú deti prijaté za cechových majstrov.

Niečo pre kreatívne deti

Kreatívne deti môžu svoju šikovnosť rozvíjať aj počas prázdnin. Dva júlové týždne je pre deti v obciach a mestách regiónov Hont a Novohrad pripravený Hontiansky Keľavník, ktorý pripravuje Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko vo Veľkom Krtíši. Vďaka pestrému programu lepšie spoznajú kultúrne bohatstvo oboch regiónov a zoznámia sa so zvykmi a tradíciami predkov. V rámci programu sa zapoja do praktických ukážok remesiel, absolvujú tvorivé dielne a naučia sa niečo nové o zaujímavých miestach či ľuďoch regiónov Hont a Novohrad.

Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene pripravuje v týždni od 19. augusta Šperkársku školičku zameranú na šperky v tradičnej kultúre. Deti sa oboznámia s tradičnými technikami a postupmi výroby šperkov z rôznych materiálov a navštívia aj šperkársku dielňu Henriety Môcovej v Dobrej Nive.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2017
O zlatú guľôčku 2017
Regionálna nesúťažná prehliadka detských sólistov spevákov.
viac
26.07.2019
Podporu od kraja dostalo prvých 200 táborov pre deti
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodlo podporovať aktivity a tábory pre deti a mládež v kraji. Tento rok po prvýkrát rozdelilo sumu 300 000 medzi viac ako 200 táborov. Hlavnou myšlienkou je urobiť tábory dostupné aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.
viac
01.07.2022
Deti budú cez prázdniny putovať po regióne za literárnymi postavami
Deti zo Zvolena môžu nadchádzajúce prázdniny tráviť aj v tamojšej knižnici a putovať s jej pracovníčkami po regióne za literárnymi postavami. Knižnica pre nich totiž už tretí rok pripravila v júli aj v auguste celodenné cykly prázdninových podujatí s názvom S povesťou v batohu.
viac
29.07.2024
Hry a letné aktivity v parku zažijú deti v Dolnom Kubíne bezplatne
Aktivity pre deti, atrakcie či tvorivé dielne pripravujú každú prázdninovú stredu v dolnokubínskom Parku Martina Kukučína. Súčasťou podujatia je po novom aj poznávanie mesta formou hry s mapou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %