Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.06.2020 07:30

STU chce od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu


Rektorát Slovenskej technickej univerzity.


Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave plánuje od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu na Slovensku s názvom Stubáčik.


Ako uviedla Jaroslava Maroszová, ktorá stojí za realizáciou vzniku škôlky, určená bude pre deti zamestnancov a doktorandov STU.

Nápad založiť materskú školu na pôde univerzity vznikol podľa Maroszovej na základe diskusie mladých kolegov, ktorí mali deti a trápil ich problém s ich umiestnením do materských škôl či už v mieste bydliska, alebo niekde v blízkosti práce. „Pozreli sme sa na situáciu v okolitých krajinách, ako sú Rakúsko alebo Česko, a zistili sme, že to nie je žiadna rarita. Oslovili sme s touto iniciatívou vedenie univerzity, ktorá nám vyšla v ústrety,” priblížila Maroszová.

Ladislav Štibrányi z STU poznamenal, že záujem o umiestnenie detí do materskej školy je väčší, ako je kapacita. Potvrdil, že dostali takmer štyri desiatky prihlášok, pričom z nich vyberú približne polovicu. „Vyberať si budú jednotlivé fakulty a pracoviská univerzity podľa vopred určeného kľúča,” uviedla Maroszová. Priestorové kapacity umožňujú iba jednotriednu vekovo zmiešanú škôlku. „Takýto typ škôlok využíva takzvanú Montessori pedagogiku, teda staršie deti sa starajú o mladšie a mladšie sa staršími inšpirujú a posúvajú vpred,” dodala Maroszová. Priestory materskej školy sú už zrekonštruované.

STU v týchto dňoch hľadá aj riaditeľa prvej univerzitnej materskej školy na Slovensku. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti. Termín na prihlásenie sa do konkurzu je 23. júna. Zo zverejnenej pracovnej ponuky vyplýva, že termín nástupu je stanovený na 15. júla. Jednou z požiadaviek prijatia je minimálne päťročná pedagogická prax.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V niektorých škôlkach v rakúskych obciach je väčšina slovenských detí
V niektorých materských školách (MŠ) v rakúskych prihraničných obciach, kde je väčšina slovenských detí a doma sa s nimi rodičia nezhovárajú po nemecky, sa deti nenaučia nemčinu tak dobre, aby boli pripravené na základnú školu s vyučovacím jazykom nemeckým.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %