Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.10.2021 01:25

Na sobotných voľbách v Strihovciach sa obyvatelia chcú zúčastniť


Ilustračná snímka (TASR)


Na doplňujúcich voľbách, ktoré sa budú konať v sobotu, sa obyvatelia obce Strihovce v okrese Snina chcú zúčastniť. Pre TASR to uviedla Iveta Ihnatková, ktorá stojí na čele obce od roku 2010, no ktorú vo februári jej mandátu v súvislosti s vyšetrovaním korupčnej trestnej činnosti v regióne zbavili.


 "Dosť som sa stretla s reakciami ľudí, že napriek tomu, že kandidujem sama, idú voliť, lebo voľby sú na to," povedala. Odhadnúť účasť vo voľbách si napriek tomu netrúfa. V obci je podľa jej slov 135 oprávnených voličov.       

Starostovať v obci so 146 obyvateľmi sa podľa Ihnatkovej dá len na polovičný úväzok, pričom štatutár obce na seba musí prevziať aj iné funkcie. "V takej malej obci si nemôžeme dovoliť ani účtovníčku, ani upratovačku, lebo by všetky podielové dane išli na mzdy, preto ako starostka robím administratívu, účtovníctvo i upratovačku," ozrejmila.       

Podľa Ministerstva vnútra (MV) SR budú doplňujúce voľby sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia. Voliči s nariadenou domácou izoláciou nebudú môcť voliť vo volebnej miestnosti ani prostredníctvom volebnej schránky.       

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2020
Doplňujúce voľby starostov a poslancov sa nebudú konať 4. apríla
Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa neuskutočnia v sobotu 4. apríla. Doplňujúce voľby sa mali týkať 14 obcí v šiestich samosprávnych krajoch. Potvrdila to Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
07.11.2020
V 19 obciach pôjdu opäť k urnám
Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí stanovila NR SR na 15. mája 2021.
viac
15.05.2021
V šiestich obciach kraja sa konajú doplňujúce voľby
Obyvatelia šiestich obcí Nitrianskeho kraja si v sobotu v doplňujúcich voľbách volia nových členov obecných zastupiteľstiev. V štyroch z nich je už o novom obecnom poslancovi prakticky rozhodnuté, pretože sa tam o uvoľnené miesto uchádza iba jeden kandidát.
viac
15.05.2021
V sobotu si v 30 obciach volia starostu či poslancov
Dnes si v 30 obciach volia starostu či poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %