Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.06.2022 01:30

Na Slovensku vznikol Zväz odpadového priemyslu


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensku v stredu vznikol Zväz odpadového priemyslu (ZOP). Novovzniknutá profesijná organizácia má deväť zakladajúcich členov pôsobiacich v oblasti spracovania odpadov a s tým súvisiaceho poradenstva, školstva a samospráv. Generálnym riaditeľom ZOP sa stal Ján Chovanec.


Podnetom na založenie ZOP bola podľa neho skutočnosť, že Slovensko v súčasnosti patrí medzi zaostalé krajiny EÚ v oblasti spracovania odpadu. Preto hlavným poslaním ZOP je podpora modernizácie spracovania odpadu na Slovensku prostredníctvom aktivít v technickej a legislatívnej oblasti, v oblastiach medzinárodnej spolupráce, vzdelávania a osvety. "Naším cieľom nie je len upozorňovať na problémy, ale vytvorením širokej odbornej platformy zloženej z expertov v sektore prichádzať s riešeniami a ponúknuť Ministerstvu životného prostredia SR partnerstvo a dlhoročné skúsenosti," povedal Chovanec.

Na pomenovanie problematických oblastí a nedostatkov v slovenskom odpadovom hospodárstve prijali členovia deklaráciu ZOP. Podľa Chovanca má deklarácia sedem oblastí, ktoré najviac trápia odbornú verejnosť a majú alebo budú mať veľký vplyv na život obyvateľov SR. Chovanec upozorňuje, že na Slovensku v oblasti spracovania odpadov chýba základná infraštruktúra, akou sú napríklad zariadenia na spracovanie kuchynského biologického odpadu s dostatočnou kapacitou, zariadenia na spracovanie či už tekutých alebo tuhých nebezpečných odpadov, zariadenia na spracovanie vodárenských kalov, recyklačné linky.

Odhady ZOP hovoria, že vďaka dlhodobému zanedbávaniu oblasti spracovania odpadov má naša krajina investičný deficit na úrovni vyše jednej miliardy eur. "Opatrenia, ktoré sa dnes na zlepšenie stavu prijímajú, sú neúčinné, príliš jednostranné alebo žiadne. Najlepším príkladom je nakladanie s nebezpečným odpadom. Napriek tomu, že Slovensko za uplynulé desaťročie zaznamenalo nevídaný boom v oblasti priemyselnej výroby, ktorá produkuje aj nebezpečný odpad, nebolo postavené prakticky žiadne moderné zariadenie na jeho spracovanie," uviedol člen prezídia ZOP Peter Krasnec. Ako dodal,  množstvo tohto odpadu sa ukladá len na špecializované skládky, ktorým sa postupne končí životnosť. Keďže nevznikajú nové moderné zariadenia, o niekoľko rokov zažijeme kritický nedostatok kapacít.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
23.11.2021
Invázna zlatobyľ kanadská vábi vzhľadom, spôsobuje však problémy
Pochádza zo Severnej Ameriky a jej žlté súkvetia sú pekne sfarbené, preto ju ľudia často vysádzali aj v záhradách. Patrí však k inváznym rastlinám, rýchlo sa šíri, vytláča pôvodné druhy a je silný peľový alergén. Ide o zlatobyľ kanadskú, ktorej sa zbaviť v prípade výskytu nie je jednoduché.
viac
07.12.2023
Vznikla Kompostovacia asociácia Slovensko - KOMPAS
Novovzniknutá asociácia KOMPAS má za cieľ združovať výrobcov kompostu a spracovateľov biologicky rozložiteľného odpadu a materiálov, zastupovať ich záujmy a vytvoriť im podnetný priestor na zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %