Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
09.07.2022 08:50

Na riešenie situácie s medveďom sa má zriadiť pracovná skupina


Ilustračná snímka


Na riešenie situácie s medveďom sa má do 31. júla zriadiť pracovná skupina. Zložená by mala byť z odborníkov z oblasti ochrany prírody, lesníctva, poľnohospodárstva, zástupcov samospráv a pôdohospodárskeho výboru.


Vyplýva to z uznesenia Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý to odporučil Ministerstvu životného prostredia  SR.

Envirorezort má podľa výboru spolu ministerstvom pôdohospodárstva bezodkladne zrealizovať účinné opatrenia, ktoré ochránia obyvateľov v súvislosti s výskytom medveďa v blízkosti sídel. Parlamentný výbor zároveň žiada agrorezort, aby do 30. septembra zverejnil evidenciu legálnych vnadísk vo verejnom informačnom systéme prevádzkovanom Národným lesníckym centrom a označil ich v teréne.

Výbor ďalej odporučil MŽP SR aktualizovať Program starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku na základe vedeckých podkladov a poznatkov odborníkov z praxe. Upraviť má najmä definíciu priaznivého stavu medveďa v krajine. Rezort to má urobiť do konca tohto roka.

Výbor ďalej v uznesení približuje, že program by sa mal doplniť o vývoj populácie medveďa na Slovensku. Ďalej by to mal byť rizikový model. Má ísť najmä o zmenu rizík spojených s narušením hranice vhodného areálu pre život medveďa prirodzeným spôsobom a s narušením potravinového reťazca v jeho prirodzenom areáli. Rizikový model sa má tiež týkať nárastu rizika spojeného s ohrozením ľudí v súvislosti s rastom populácie v čase alebo zmenou na synantropného jedinca, píše sa v uznesení.

Do programu sa ma doplniť regulačný model, ktorý stanoví bezpečnú reprodukciu populácie medveďa, regulačnú funkciu určujúcu jeho plachosť, rovnováhu v biotope a plochu jeho areálu.

 

Autor: Zdroj: Enviroportal


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2020
Medveď spôsobil vlani škody na rastlinnej výrobe vo výške 56 098 eur
Minulý rok spôsobil medveď hnedý škody na rastlinnej výrobe v sume 56 098 eur. Škody na ovciach a kozách boli vo výške 5303 eur. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
19.10.2021
Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR sa školil v Chorvátsku
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve.
viac
08.03.2024
Správa TANAP-u pripravuje pracovnú skupinu pre manažment medveďa hnedého
Správa Tatranského národného parku pripravuje novú pracovnú skupinu pre krízový manažment medveďa hnedého. V tejto súvislosti sa v Tatranskej Lomnici konalo pracovné stretnutie tatranských ochranárov s predstaviteľmi samospráv, okresných úradov, včelárov či chovateľov hospodárskych zvierat.
viac
14.03.2024
ZMOS na zasadnutí pracovnej skupiny pre ochranu zvierat
Starosta obce Košeca Radomír Brtáň zastupoval Združenie miest a obcí Slovenska na zasadnutí pracovnej skupiny pre ochranu zvierat, ktorá rokovala na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aj za účasti ministra Richarda Takáča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %