Pondelok 28.10.2024
Dnes má meniny 
Dobromila
°C
28.10.2024 01:10

Na prírodnom cintoríne vysadili ďalšie trvalky, kríky a aj stromčeky


Ilustračná snímka, zdroj: Srdcovky - Nadácia VÚB


Na prírodnom cintoríne Záhrada spomienok vo Zvolene boli v týchto dňoch brigády, počas ktorých ho obohatili o ďalšie rastliny. Vysadili trvalky, kríky aj stromčeky.


Informovala o tom správkyňa záhrady Andrea Uherková. Dodala, že cieľom je väčšia biodiverzita a taktiež pastva pre opeľovače. Vysadili alchemilku, veternice, echinaceu, rebríčky, morušu, driene, jarabiny a muchovník. Počas prvého dňa sa vystriedali v záhrade desiati až dvanásti dobrovoľníci, účasť sľúbili aj študenti z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Ako uviedla, podobná väčšia výsadba sa uskutočnila naposledy v roku 2021, keď cintorín rozširovali o kostrové pochovávanie. "Motivovalo nás aj to, že ho rozširujeme o záhon pri včelích úloh, aby sme mohli vytvoriť nové miesta na ukladanie popola," vysvetlila. Výsadbu podľa nej robia vďaka prispievateľom, ktorí sa zapojili do zbierky. Zapojili sa pozostalí po zosnulých, verejnosť, sponzori a záhradnícke firmy, ktoré darovali materiál.         

Podľa nej v Záhrade spomienok je o kostrové pochovávanie stále menší záujem ako o urny. "K dispozícii je kratší čas a ľudia sú zvyknutí, že fungujeme hlavne pre ukladanie popola. Sledujeme aj celoslovenský trend preferencie kremácie nad pochovávaním," podotkla s tým, že v súčasnosti majú štyri kostrové hroby. Uložených popolov je 150. "Dúfame, že verejnosť si uvedomí, že pochovávanie je prírode bližšie i prirodzenejšie. Zároveň je aj energeticky a emisne menej náročné," poznamenala.         

Spomenula, že záhradu budú postupne pripravovať na zimu. "Budeme viazať okrasné trávy, aby nevymrzli od koreňa a potom na jar sa zase zostrihávajú," povedala.         

Zvolenský prírodný cintorín je prvý na Slovensku a funguje od roku 2017. Pochovávajú v ňom v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch či pri koreňoch stromov. Každé miesto s urnou je označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom. Klasické náhrobky, umelé kvety a ani kahance pri nich návštevníci nenájdu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
10.10.2017
Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku
Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu.
viac
05.12.2018
Nové Zámky: Mesto vybudovalo nový ekologický prírodný cintorín
Mesto Nové Zámky vybudovalo prírodný cintorín. Jeho zriadením mesto reagovalo na požiadavku občanov, ktorí majú záujem o ekologicky šetrnejšiu formu uloženia urny, skonštatoval primátor Otokar Klein.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %