Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.04.2020 03:01

Na pomoc pre materské školy vyčlenili 90 mil. eur z eurofondov


Ilustračná snímka.


Na pomoc pre materské školy vyčlenia 90 miliónov eur z eurofondov. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling v utorok počas rokovania vlády poznamenal, že financie sa z rezortu školstva presunú na ministerstvo práce a použijú sa na platy pre viac ako 21 000 učiteľov v škôlkach.


„Keďže ekonomika je momentálne oslabená, preto zriaďovatelia pristupujú k znižovaniu platov pedagogických zamestnancov. Pokiaľ bude zlá ekonomická situácia pretrvávať, môže dôjsť aj prepúšťaniu zamestnancov,” povedal minister školstva. Podľa neho sú potrebné nielen materské školy, ale aj učiteľky, čo v nich učia a rovnako aj miesta pre materské školy. „Nechceme dovoliť, aby žiadna materská škola skončila. Potrebujeme, aby od prvej chvíle, keď to bude možné, boli materské školy pripravené na akúkoľvek obmedzenú prevádzku za prísnych opatrení, aby sa rodičia mohli vrátiť do práce,” poznamenal Gröhling.

Balík financií bude podľa ministra školstva určený na to, aby bolo zafinancovaných 80 percent priemernej mzdy pre viac ako 21 000 zamestnancov materských školách na mesiace apríl, máj a jún. Ako dodal šéf rezortu školstva, ide o veľký balík financií a budú sledovať, ako efektívne bude využívaný. Verí, že samosprávy z neho podporia aj ostatné školské zariadenia vo svojej pôsobnosti, ako sú napríklad školské kluby detí, základné umelecké školy, jazykové školy či školské jedálne. V nasledujúcich dňoch ministerstvo práce zverejní technické detaily, ako môžu zriaďovatelia žiadať o peniaze z balíka na pomoc pre školské zariadenia, potvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Gröhling poznamenal, že ministerstvo školstva bude ešte z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra presúvať 50 miliónov eur na rezort práce v rámci prioritnej osi zamestnanosť v odvetviach, ktoré sú ohrozené. Presúvať sa bude aj ďalších 50 miliónov eur na rezort hospodárstva na podporu malých a stredných podnikov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Podpora udržania zamestnanosti v materských školách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo oznámenie o možnosti uchádzať sa o finančnú podporu v rámci projektu „Podpora udržania zamestnanosti v materských školách“ s alokáciou 86,31 mil. eur.
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
07.12.2020
MŠ môžu požiadať o príspevok do konca decembra 2020
Materské školy môžu požiadať o príspevok na udržanie zamestnanosti do konca decembra 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %