Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
28.03.2022 10:35

Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby


Na archívnej snímke Oravský hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.


"V priestoroch sme urobili inštaláciu elektrických rozvodov a osvetlenia, vďaka čomu sa môžu návštevníci tešiť na ďalšie doteraz nesprístupnené priestory," podotkla Jagnešáková.

Kazematy sprístupnili v rámci slovensko-českého cezhraničného projektu s názvom Objavte tajomstvá hradných pevností. Vybudovali aj spevnenú plochu v oddychovej zóne pod hradom, na ktorú umiestnili stojany na bicykle. V altánku nainštalovali úložné boxy s uzamykateľným systémom na odkladanie batožiny. Hlavným cezhraničným partnerom projektu bolo Múzeum Beskyd Frýdek-Místek, ktoré spolu s Oravským múzeom pripravilo putovnú výstavu o faune a flóre hradných pevností. V súčasnosti je nainštalovaná na Oravskom hrade.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
18.10.2019
Už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť celý areál hradu
Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove aj počas jesene. Po tom, čo sa podarilo odstrániť havarijný stav prvého nádvoria, kam prichádzajú všetci návštevníci, príde na rad gotický palác.
viac
20.08.2021
V Oravskom Podzámku vznikne centrum cezhraničnej spolupráce.
Sídliť bude v doposiaľ málo využívaných podkrovných priestoroch obecného úradu. Pôjde o výsledok cezhraničného projektu s obcou Branky v okrese Vsetín s názvom Zo zámku na hrad. Za obec o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.
viac
21.12.2021
Návštevníci Oravského hradu stretnú počas Vianoc rozprávkové bytosti
Rodiny s deťmi, ktoré sa od utorka 28. decembra do štvrtka 30. decembra vyberú na Oravský hrad v Oravskom Podzámku, čaká interaktívny rozprávkový program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %