Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.08.2022 12:35

Na Oponickom hrade pokračuje šiesta sezóna archeologického výskumu


Na archívnej snímke Oponický hrad v okrese Topoľčany. Snímka zdroj: (tasr).


Na doskúmanie severovýchodného úseku obvodovej hradby horného hradu a pod ním sa nachádzajúceho priestoru parkánového múru, juhozápadnej steny neskororenesančného paláca, je zameraný tohtoročný výskum Oponického hradu v okrese Topoľčany.


Šiesta sezóna výskumu sa začala koncom júna, jeho iniciátorom je občianske združenie Apponiana.

Výskum realizuje Katedra archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pod vedením Dominika Repku. V rámci povinnej terénnej praxe sa na ňom aktívne zúčastňujú aj študenti z Katedry archeológie FF UKF. "V skúmanom priestore sa nám podarilo objaviť dverný otvor aj s náznakom klenby a dobre zachovanou tehlovou podlahou," informoval Repka.

Výsledky práce archeológov si široká verejnosť môže pozrieť do konca septembra v priestoroch Krajskej knižnice Karola Kmeťka. Tam sa po ukončení výstavy Archeologický výskum a obnova Oponického hradu v Ponitrianskom múzeu v Nitre presunula časť archeologických nálezov nájdených na Oponickom hrade. Návštevníci majú možnosť pozrieť si výber nálezov dokumentujúcich život na hrade, ktoré sú doplnené postermi so základnými informáciami o výskume, nálezoch a obnove hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Korca
V priestoroch Biskupského paláca na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Jána Chryzostoma Korca. Umiestnený je v nej výber darov, ktoré kardinál počas svojho života nadobudol, ale aj niektoré jeho osobné veci, napríklad okuliare, ktoré k nemu neodmysliteľne patrili.
viac
07.10.2020
Kariérne dni ponúknu študentom viaceré workshopy
Prehľad o slovenskom trhu práce a viaceré workshopy ponúknu študentské Kariérne dni. Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa budú konať 20. a 21. októbra.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %