Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.07.2021 07:45

Na nulovej zberateľskej eurobankovke je znázornený hrad


Na archívnej snímke bašta hradu Šariš, ktorú nazývajú Alžbetka počas rekonštrukcie v meste Veľký Šariš. Snímka zdroj: (tasr).


Hrad Šariš v historickej podobe je znázornený na nulovej zberateľskej eurobankovke, s predajom ktorej začali v utorok vo Veľkom Šariši. Záujemcovia tam od rána stáli v dlhých radoch.


„Bankovka je vyrobená zo 100-percentného bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných eurobankoviek a obsahuje niektoré ochranné prvky. Napríklad hologram, mikrotlač či UV ochranné prvky,” uviedla vedúca odboru kultúry, mládeže a športu na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši Mária Gáborová.

Na veľkošarišskej bankovke je znázornený hrad Šariš v historickej podobe.

„Hlavnou myšlienkou tejto eurobankovky je podpora a propagácia turizmu v rámci Európy. Taktiež ide o zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o významných kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach a známych osobnostiach. Náš hrad je v dejinách významný, preto sme neváhali a do tohto originálneho projektu sme sa hneď zapojili,” zdôraznila Gáborová.

Prvý v poradí, ktorý v utorok získal eurobankovku vo Veľkom Šariši, bol Miloš z Prešova, druhý bol Jozef Jánošík z Čadce. Ten čakal na bankovku dva dni.

„Doma mám už viac ako 1500 bankoviek. Zo Slovenska mám všetky. Vždy, keď sa objaví novinka na Slovensku, idem si ju kúpiť. Zobral som so sebou dcéry a urobili sme si výlet. Boli sme na hrade Šariš, spali sme pri rybníkoch, je tu krásne. Na hrade bol úžasný sprievodca,” povedal Jánošík.

Suvenírovú bankovku si záujemcovia možu zadovážiť v turisticko-informačnom centre v čase od 8.00 h do 16.00 h v pracovných dňoch. Čoskoro bude predaj bankovky aj na samotnom hrade Šariš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2018
Hrad Šariš obnovujú nezamestnaní, ožíva aj zážitkovými aktivitami
Hrad Šariš vo Veľkom Šariši prechádza konzerváciou a obnovou. Už ôsmy rok na ňom pracujú nezamestnaní v rámci projektu Záchrana kultúrneho dedičstva. V tomto roku dostalo mesto Veľký Šariš štátnu dotáciu na 40 nezamestnaných, ktorí od začiatku mája budú sedem mesiacov pracovať na hrade.
viac
28.04.2022
Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu
Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.
viac
06.03.2023
Archeopark pod hradom priblíži život ľudí v stredoveku
Mesto Veľký Šariš dokončuje práce na archeoparku, ktorý vznikne pod hradom Šariš. Projekt by mal byť ukončený v apríli a sprístupniť ho chcú prvý májový víkend počas otvorenia hradnej sezóny.
viac
25.09.2023
Mesto Veľký Šariš finišuje s prácami na výstavbe archeoparku pod hradom
Mesto Veľký Šariš finišuje s prácami na výstavbe archeoparku pod hradom Šariš. Verejnosti priblíži stredoveký život v podhradí. Mesto projekt realizuje v rámci cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Rakoshyno.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %