Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.06.2020 02:08

Na nádvorí Spišského hradu vzniká pôdorys katedrály Notre-Dame


Na Spišskom hrade vzniká unikátne umelecké dielo "48". Talentovaný súčasný umelec Matúš Lányi vykresľuje na dolnom nádvorí hradu pôdorys katedrály Notre Dame v Paríži. Celý pôdorys vzniká v mierke 1:1. Snímka zdroj: (tasr).


Na dolnom nádvorí Spišského hradu vzniká pôdorys katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorý zakresľuje výtvarník Matúš Lányi. Katedrála je kreslená v mierke 1:1, s rozmerom 128 krát 48 metrov a kresba tvorí rozlohu okolo 6000 štvorcových metrov, uviedol autor diela.


„Začal som minulý týždeň vo štvrtok, najprv som to potreboval zamerať, nakolíkovať si body, ktoré teraz spájam igelitovou páskou a predpokladám, že ešte nejaké dva až tri dni práce je na tom. Ide o pokračovanie môjho konceptu, ktorý realizujem s odstupom už dlhší čas, kde porovnávam pôdorysy plôch a katedrál, ich funkcie a to je vlastne taká komparácia,” priblížil Lányi.

Autor prekresľoval aj katedrálu v Chartres, potom to bola katedrála v Amiens, neskôr katedrálu Sv. Martina na Spišskej Kapitule a teraz Notre-Dame. Podľa neho paralela so Spišským hradom je úplne náhodná v tom, že ležia na rovnakej rovnobežke.

„Toto dielo trochu obmedzuje návštevníkov, pretože sú tu nejaké koridory, po ktorých sa oni pohybujú. Nejakého zničenia sa nebojím, satisfakciou je už iba to, že vznikne a aké dlhé trvanie bude mať, to už nie je dôležité,” dodáva Lányi. Autor predpokladá, že jeho práca bude na nádvorí Spišského hradu zachovaná asi týždeň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2018
V lete by sa mala začať obnova Románskeho paláca na Spišskom hrade
Práce na obnove Románskeho paláca na Spišskom hrade by sa mali začať v lete. Generálny riaditeľ SNM Branislav Panis pre TASR uviedol, že vlani sa podarilo získať z mimorozpočtových zdrojov Ministerstva kultúry SR takmer milión eur na prvú časť úvodnej etapy rekonštrukcie Spišského hradu.
viac
04.06.2019
Pozvánka na konferenciu Mikroregionálna spolupráca v praxi
Obec Spišský Hrhov, Centrum antropologických výskumov a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti vás pozývajú na dvojdňovú konferenciu k pilotnému programu č. 5 - Od Levoče po Spišský hrad.
viac
10.09.2019
Koncom septembra MK povie, ako chce riešiť sanáciu Spišského hradu
Rezort kultúry koncom septembra povie, ako chce riešiť sanáciu Spišského hradu, ktorého časti sú v havarijnom stave.
viac
24.10.2019
Vláda schválila financie na sanáciu Spišského hradu
Najväčší hradný komplex strednej Európy sa dočká svojej obnovy.Z iniciatívy ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej vláda schválila Návrh na finančné zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románsky palác a západné paláce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %