Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
27.09.2024 04:10

Na Michalskom jarmoku nebudú chýbať ľudoví výrobcovia ani bábkari


Ilustračný obrázok - mesto Martin


Jarmočnú atmosféru zažijú návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine v nedeľu 29. septembra na tradičnom Michalskom jarmoku.


Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej na ňom predvedú remeselníci a ľudoví výrobcovia rôzne výrobné techniky.         

Doplnila, že budú ponúkať napríklad hlinený riad, textilné produkty, drevené a prútené výrobky, šperky a hračky. "V bohatej trhovej ponuke nebudú chýbať medovníky, domáci kváskový chlieb a iné druhy koláčov alebo pečiva, medovina a ďalšie včelie produkty, bylinky či korenie," priblížila.         

Pripomenula, že v minulosti nesmeli na jarmokoch chýbať kočovní komedianti a bábkari. "Návštevníkov bude zabávať divadielko Tyjátr, ktoré predvedie tradičné bábkové predstavenie Don Šajn alebo Márnotratný syn o 11.00 h a 14.00 h. K prechádzke po jarmoku neodmysliteľne patrí aj melódia flašinetu jeho principála Ivana Gontka," uviedla Kiripolská.         

Lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová zasvätí záujemcov v rámci projektu Uč sa v múzeu! do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budú môcť aj vyskúšať. "Oboznámia sa s technológiou farbenia modrotlače, postupmi tlačenia vzorov na látku a prípravou farbiacej indigovej zmesi," dodala Kiripolská.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
V Gelnici sa stretnú baníci z piatich krajín
Viac ako 700 baníkov zo Slovenska a okolitých štátov sa od piatka (12. 8.) do nedele (14. 8.) zúčastní 9. stretnutia banských miest a obcí, ktoré sa uskutoční v Gelnici.
viac
01.12.2016
Mikulášsky jarmok odštartuje zimnú sezónu v Mikuláši
Tradičný Mikulášsky jarmok, ktorý sa bude konať od 1. do 3. decembra v Liptovskom Mikuláši, sa bude niesť v znamení bohatého kultúrneho a spoločenského programu.
viac
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
27.09.2023
Na Michalskom jarmoku v Martine nebudú chýbať ľudoví výrobcovia ani komedianti
Jarmočnú atmosféru zažijú návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine v nedeľu 1. októbra na Michalskom jarmoku. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej na ňom predvedú remeselníci a ľudoví výrobcovia rôzne výrobné techniky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %