Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.07.2017 12:53

Na Liptove postavia plť


Vodopád Lúčky.


Dedinka Lúčky známa liečivými kúpeľmi oslavuje 730 rokov od prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti obec pripravila od piatku do nedele zaujímavý program s názvom Lúčanské letné hry.


Výnimočná časť programu čaká návštevníkov Liptova v sobotu 22. júla. Pri Lúčanskom vodopáde folkloristi postavia drevenú plť a dokonca ju aj pustia na vodu.

Liptov patrí k najobdarenejším regiónom. Príroda mu dala do vienka krásne hory aj množstvo minerálnych prameňov. Ten spod Choča, návštevníkom regiónu, prinavracia zdravie už viac než 300 rokov. Obec Lúčky je vďaka kúpeľom známa nielen na Slovensku, ale aj za hranicami. Málo kto však tuší, že prvá písomná zmienka o tejto obci siaha do ďalekého 13. storočia. Lúčania sa pokúsia prázdninujúcim priblížiť svoju históriu na Lúčanských letných hrách už 21. až 23. júla 2017. Vstup na podujatie je bezplatný.

„Náš folklórny súbor LÚČAN, sa už viac ako 40 rokov snaží o zachovávanie ľudových zvykov a tradícií. Priamo pri Národnej prírodnej pamiatke Lúčanský vodopád, predvedú naši folkloristi návštevníkom Liptova zbíjanie malej plte pôvodnou technikou. Pričom plť bude dokonca funkčná a všetci budú mať možnosť sa na nej plaviť,“ prezradil starosta obce Lúčky Branislav Hrbček.

Aj v minulosti sa na Liptove ťažilo drevo. Od Lúčok bolo najbližšie plťovisko v Liptovskej Teplej. Drevorubači v panských lesoch už od 13. storočia pripravovali drevo na zbíjanie pltí, ktoré potom doviezli na plťovisko, kde sa plte zbíjali dohromady a vybrali najčastejšie na cestu až do Komárna. Prevážalo sa týmto spôsobom nielen drevo ako stavebný materiál, ale aj vychýrená liptovská bryndza, rôzne druhy syrov, tkané koberce, cepy, kolesá, hrnčiarske riady alebo drevené nádoby, teda produkty, ktoré boli zaujímavé pre ľudí v nížinách. 

Program Lúčanských letných hier začne v piatok večer (21. júla 2017) divadlom a posedením pri ľudovej hudbe v areáli Markuška. V sobotu od rána bude pokračovať spomínaným stavaním plte, jarmokom remesiel aj varením tradičných liptovských jedál pri Lúčanskom vodopáde. Od 15. hodiny sa v areáli Markuška odprezentujú rodáci, po nich atraktívne živé sochy z BIG NAMES. Deň ukončí koncert a tanečná zábava. Nedeľa začne slávnostným sprievodom po obci, pokračovať bude slávnostnou svätou omšou a popoludnie bude patriť športu pre všetky vekové kategórie.

„Tradície sú to na čo môžeme byť na Liptove právom hrdí. Práve zbíjanie plte preto vnímam ako krásny návrat ku koreňom aj atraktívny program pre návštevníkov Liptova,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Naposledy sa na Liptove, na Lúčkach zbíjala plť tradičným spôsobom pred zhruba pätnástimi rokmi.

„Popri zbíjaní plte budú naši folkloristi ukazovať ako sa voľakedy pltníci pripravovali na cesty, ako vítali do svojich radov nových členov, ako sa lúčili so svojimi rodinami. Zaznejú aj tradičné pltnícke spevy a ukážky tancov. Jedna členka nášho súboru dokonca vlastní aj časti kroja, ktorý kedysi patril najstaršej liptovskej pltníčke, našej rodáčke, pani Senkovej. Tá sa dožila viac ako 100 rokov a často sa plavila po Váhu najprv so svojim otcom a potom aj s manželom,“ uzavrela spoluorganizátorka podujatia Lúčanské letné hry 2017 Marta Bočeková.

 

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
04.04.2017
Veľká noc na Liptove
Sviatky jari sú tu už čoskoro a na Liptove si návštevníci môžu užiť na jednom mieste zimnú atmosféru s lyžovačkou aj tropické teplo.
viac
23.06.2017
Svätojánske noci na Liptove
Liptov sa už dnes prenesie do minulých stáročí a jeho dolinami sa opäť ozve neobľúbené Na panské! Tentoraz však nepôjde o hrdlačenie na poliach, ale o populárne Svätojánske noci. Počas dvoch dní sa dedinka Liptovský Ján stane centrom zábavy, športu aj domovom rozprávkových bytostí.
viac
31.08.2017
Železničná trať gen. M. R. Štefánika oslavuje okrúhlych 80 rokov
Pri príležitosti osláv 80. výročia železničnej trate Púchov – Horní Lideč bude dňa 3. septembra 2017 vypravený zvláštny osobný vlak z Púchova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %