Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.04.2022 08:25

Na dom postavený pred rokom 2013 bude možno požiadať o dotáciu na obnovu


Ilustračná snímka: (tasr).


Osoba, ktorá postavila dom pred rokom 2013, bude môcť požiadať o dotáciu na obnovu rodinných domov. Musí v ňom tiež mať trvalé bydlisko viac ako jeden rok.


Vyplýva to zo zverejnených podmienok poskytnutia prostriedkov na obnovu rodinných domov z plánu obnovy na webe obnovdom.sk. Samotná výzva na obnovu bude vyhlásená v treťom štvrťroku 2022.

Budova, ktorá má byť obnovená, musí byť v liste vlastníctva evidovaná ako rodinný dom. Zatriedený tak má byť aj v energetickom certifikáte. Dom musí byť výlučne alebo v prevažnej miere využívaný na bývanie. Viac ako 20 percent jeho kapacity nemôže byť využívaná na hospodársku činnosť, uvádza sa v materiáloch.

"Požiadať o príspevok možno len raz na ten istý rodinný dom," upozorňuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Ľudia budú môcť zatepliť dom i strechu, vymeniť okná a dvere, zatepliť podlahu nevykurovaného podkrovia, strop nevykurovaného suterénu i podlahu na teréne. V rámci inštalácie zdrojov energie bude z plánu obnovy preplatené tepelné čerpadlo, fovotovoltický panel, solárny kolektor, plynový kondenzačný kotol, rekuperácia i iný tepelný zdroj.

Finančne sa podporí zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, či tieniaca technika. Ľudia budú môcť požiadať aj o príspevok na odstránenie azbeztu, či už z obkladu stien, alebo strechy.

SAŽP v materiáli poukazuje, že poskytnutie príspevku sa nevzťahuje na prípravné práce, stavebné práce začaté pre 1. februárom 2020, ani na zariadenia, ktoré boli záväzne objednané pred týmto dátumom.

Rekonštrukcia rodinného domu, podliehajúca stavebnému konaniu, musí byť podľa materiálov ukončená do 12 mesiacov od dňa doručenia oznámenia o schválení žiadosti. Obnova ostatných rodinných sa musí skončiť do ôsmich mesiacov, približuje materiál.

Zelená obnova rodinných domov sa bude financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur. Ambíciou projektu je podporiť minimálne 30 000 obnov rodinných domov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
27.07.2021
Výzva na boj proti dezinformáciám a rozvoj informačnej gramotnosti
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti podpory digitálnej transformácie Slovenska.
viac
20.10.2021
Pri žiadostiach na obnovu domov pomôžu regionálne kancelárie
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) plánuje otvoriť desať regionálnych kancelárií. Tie majú pomáhať záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu rodinných domov. Prvá kancelária by sa mala otvoriť budúci rok.
viac
06.04.2022
O dotáciu na obnovu domov budú môcť požiadať aj sociálne slabšie rodiny
O dotáciu na obnovu domov budú môcť požiadať sociálne alebo zdravotne znevýhodnené rodiny. Na tento rok je pre ne vyčlenených 50 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %