Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.10.2022 03:20

Na Bielej púti urobili priechod pre migrujúce obojživelníky


Ilustračná snímka: (tasr).


Bezpečná trasa pre migrujúce obojživelníky pribudla na prístupovej komunikácii na Bielu púť v Demänovskej Doline. Tamojšie horské stredisko za nový priechod zaplatilo 46 000 eur.


Cieľom je zabrániť úhynu žiab pod kolesami áut. Informoval o tom Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktoré je prevádzkovateľom strediska.

Vodná nádrž Biela púť je na jar cieľom migrácie žiab zo širokého okolia. "Obojživelníci budú zvodmi nasmerovaní do vybudovaného bezpečného žľabu popod obslužnú komunikáciu a následne do ďalšieho priestoru pod hlavnou cestou. Ten im vďaka premosteniu umožní bezpečnú trasu k nádrži s vodou a späť k lesu," priblížil riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

V najfrekventovanejšom úseku pri zvodidlách inštalovali 250 zvodových stien spevnených oceľovými výstuhami. Zároveň odfrézovali časť cesty, do ktorej uložili žľab, umožňujúci bezpečný priechod obojživelníkov popod cestu.

Miroslav Králik zo zhotoviteľskej spoločnosti podotkol, že oproti obyčajným žľabom majú tieto väčší prierez, a to 500 krát 500 milimetrov. Žľab tak bude pevnejší. "Živočíchy v ňom nebudú pociťovať otrasy a bude sa aj ľahšie čistiť od prípadných nánosov," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Lyžiarske svahy v Bachledovej doline otvoria už v piatok
V Bachledovej doline v Ždiari v okrese Poprad sa v posledných dňoch nachádza okolo 40 centimetrov prírodného snehu. Mínusové teploty vytvárajú ideálne podmienky aj pre technické zasnežovanie vo všetkých troch dolinách.
viac
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
18.09.2021
Bratislavu v piatok prežiari Biela noc, festival potrvá do 3. októbra
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc štartuje v piatok v Bratislave. Do 3. októbra predstaví v exteriéri najmä diela domácich autorov.
viac
27.02.2024
Podujatie Biela stopa sa uskutoční v náhradnom termíne
Bežecké vytrvalostné podujatie Biela stopa na Skalke pri Kremnici sa uskutoční v náhradnom termíne 16. a 17. marca. Informovali o tom organizátori podujatia s tým, že pôvodne sa mal 51. ročník podujatia konať už nastávajúci víkend 2. a 3. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %