Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
24.04.2019 10:05

MŽP navrhuje vyhlásiť tri nové chránené areály


Hniezdna lokalita Jurský Chlm. Snímka zdroj: podunajsko.sk


Na Slovensku by mali pribudnúť tri nové chránené areály - Nesvadské piesky (okres Komárno), Jurský Chlm (okres Nové Zámky) a Mostová (okres Galanta). Navrhuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré materiály predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


Jedným z dôvodov na vyhlásenie chránených území je reakcia na kritiku Európskej komisie, podľa ktorej Slovensko nedostatočne vyhlasuje lokality európskeho významu za osobitne chránené územia.

V areáli Nesvadské piesky sa nachádzajú biotopy rastlín národného významu, ako sú kurička klbkatá alebo silenka dneperská, a tiež biotop koníka stepného. V Jurskom Chlme sa má chrániť pichliač úzkolistý, kosatec pochybný alebo kozinec bezbyľový. Účelom vyhlásenia chráneného areálu Mostová je zas dosiahnutie a následné zachovanie priaznivého stavu vnútrozemských slanísk a slaných lúk, ktoré sa na tomto území nachádzajú.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Od januára 2018 ostane na trhu s obalmi len osem OZV
K 1. januáru 2018 si výrobcovia musia a obce by mali zazmluvniť inú organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) ako RECCOLLECTION SYSTEM, s.r.o., ZEO Slovakia s.r.o. alebo SLOVMAS, a. s..
viac
10.03.2018
Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach
Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.
viac
19.05.2021
V SR vzniknú štyri chránené areály, prírodná rezervácia a pamiatka
Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.
viac
19.01.2023
Envirorezort a SAŽP spustili 12. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a envirorezort v stredu spustili 12. ročník národného ocenenia Dedina roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %