Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.11.2022 02:25

MŽP aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu


Ministerstvo životného prostredia SR.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.


Uviedlo to tlačové oddelenie envirorezortu v reakcii na Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré požaduje posunutie účinnosti na rok 2025.

Minister životného prostredia Ján Budaj minulý týždeň oznámil posunutie zavedenia povinnosti mechanicko-biologickej úpravy komunálneho odpadu pre samosprávy z roku 2023 na 1. januára 2024. "MŽP SR je presvedčené, že neustále posúvanie termínu zavedenia tejto povinnosti Slovensku nepomôže odstrániť nedostatky odpadového hospodárstva, na ktoré ho vo formálnom oznámení za nesprávnu aplikáciu smernice Rady o skládkach odpadov a smernice o odpade upozornila Európska komisia," skonštatovalo tlačové oddelenie.

Pripomenulo, že k zavedeniu úpravy odpadu vzniká pracovná skupina, ktorá bude dohliadať na prípravu povinnosti.

ZMOS považuje posunutie zavedenia úpravy odpadu o rok za nedostatočné a žiada posunutie na 1. január 2025. Vytvorí sa tak podľa neho prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v odpadovom hospodárstve. Zamedzí sa aj prípadným prieťahom v konaniach.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2019
Čierne skládky treba nahlasovať, apeluje ZMOS, MŽP ich rieši odpadovou politikou
Všímavosť ľudí považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri čiernych skládkach za dôležitú. „Včasné odstránenie čiernej skládky je omnoho lacnejšie, ako jej neskoršia, finančne drahá likvidácia s problematickým dokazovaním jej pôvodcu,“ pripomenul hovorca združenia Michal Kaliňák.
viac
27.10.2022
Inštitúcie žiadajú posun zavedenia úpravy odpadu, MŽP to neplánuje
Zástupcovia samospráv a zberových spoločností žiadajú posunutie zavedenia úpravy odpadu pred jeho skládkovaním o dva roky, čiže od 1. januára 2025. Požadujú aj zriadenie krízového štábu, ktorý sa bude situáciou zaoberať.
viac
29.11.2022
ZMOS požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na rok 2025
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Vytvorí sa tak prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v oblasti odpadového hospodárstva.
viac
15.06.2023
ZMOS žiada posunúť zavedenie úpravy odpadu pred skládkovaním až na rok 2027
Pre obce a mestá je jeden rok na zavedenie mechanicko-biologickej úpravy odpadov pred skládkovaním málo a je to tiež finančne náročné. V stredu to na tlačovej konferencii vyhlásili zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %