Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.11.2022 07:45

ZMOS požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na rok 2025


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Vytvorí sa tak prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v oblasti odpadového hospodárstva.


Zamedzí sa aj prípadným prieťahom v konaniach. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Ministerstvo životného prostredia chce posunúť zavedenie povinnosti z januára 2023 na január 2024. ZMOS to nepovažuje za dostatočné. Na Slovensku podľa samospráv chýbajú technológie na zabezpečenie úpravy odpadov. Problém vidia aj v dĺžke schvaľovacích procesov.

"Prevažná časť už podaných projektov k mechanicko-biologickej úprave je v súčasnosti vo fáze schvaľovania v príslušných štátnych inštitúciách, avšak v podmienkach slovenskej legislatívy schvaľovací proces vrátane procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie trvá niekoľko rokov," skonštatoval Kaliňák.

Poukazuje, že povoľujúce orgány boli limitované pandemickou situáciou, čo sa podpísalo pod mnohé neukončené schvaľovacie procesy. Zároveň sa zaviedli úsporné energetické opatrenia v štátnych administratívnych budovách a to môže podľa Kaliňáka viesť k ďalšiemu obmedzeniu fungovania úradov, a tým k spomaleniu povoľovacích procesov.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti. K povinnosti má na envirorezorte vzniknúť pracovná skupina.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
16.06.2022
Od nového roka bude zakázané skládkovanie odpadu, pokiaľ sa neupraví
Od nového roka bude na Slovensku zakázané skládkovanie odpadu, pokiaľ neprešiel takzvanou mechanicko-biologickou úpravou (MBÚ). Cieľom je zníženie množstva odpadu a nebezpečenstva pre zdravie ľudí a životné prostredie.
viac
29.11.2022
MŽP aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %