Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
04.04.2023 11:40

MZ predstavilo zástupcom samospráv ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v pondelok predstavilo zástupcom Združenia samosprávnych krajov SK8 ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc. Týka sa doplnkových medicínskych programov, ktoré rezort nemocniciam schválil.


Štátny tajomník Michal Palkovič pripustil, že v aktuálnej verzii ešte môžu nastať zmeny, pretože predsedovia krajov si vyžiadali čas na komunikáciu s nemocnicami. Finálna verzia rozhodnutia o doplnkových programoch by mala byť známa vo štvrtok (6. 4.).

Nemocnice požiadali celkovo o 1075 doplnkových medicínskych programov, z čoho rezort doteraz schválil 77 percent. "Máme hotovú verziu, ktorú sme odprezentovali. Na základe dohody sa stretneme ešte raz vo štvrtok s tým, že zo strany samospráv bude prebiehať intenzívna komunikácia smerom na ústavnú zdravotnú starostlivosť, teda na poskytovateľov. V prípade, že budú pripomienky, budeme ďalej rokovať," uviedol Palkovič.

Zástupcovia samospráv chcú podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča "postrážiť", že pri jednotlivých schválených programoch rezort postupoval odborne a nevynechal žiadny program, ktorý by mohol byť zaradený do siete. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter doplnil, že sa na problematiku zdravotnej starostlivosti v regiónoch treba pozerať komplexne, teda z pohľadu nemocníc aj ambulancií. "Chceme bojovať za to, že v prípade, ak aj nejaký program spadol pod arbitrárnu hranicu, avšak zároveň tam neexistuje ambulantná starostlivosť, ktorá by ho mohla kompenzovať, aby sme to minimálne na prechodné obdobie zvážili," doplnil predseda Banskobystrického kraja Lunter.

V prvej fáze rezort rozdelil nemocnice do piatich úrovní a určil základné povinné medicínske programy, ktoré musia v danej úrovni spĺňať. Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Reforma má definovať nárok pacienta, zabezpečiť vyššiu a dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, stanoviť jasné čakacie lehoty a stabilizáciu siete nemocníc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2020
SK 8: S ministerstvom kultúry sme začali rokovať o nových eurofondoch
Systém čerpania nových eurofondov bude založený na partnerstve medzi štátom, krajmi, mestami, obcami a sociálno-ekonomickými partnermi.
viac
03.11.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Vzdelávanie, veda, výskum a vývoj
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na vzdelávanie, veda, výskum a vývoj.
viac
01.10.2021
Predsedovia krajov rokovali o ich financovaní i reforme zdravotníctva
Predsedovia samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli na 17. rokovaní zhromaždenia Združenia samosprávnych krajov SK8. Na stretnutí v Oponiciach v okrese Topoľčany dominovali témy optimalizácie siete nemocníc, financovania sociálnych služieb, prípravy zákona o verejnej doprave.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %