Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
09.09.2024 03:05

MV SR nevylučuje do budúcna upraviť inštitút zlučovania obcí


Snímka zdroj: TASR


Inštitút zlučovania obcí by mohli samosprávy využívať viac. Ministerstvo vnútra (MV) SR preto do budúcna nevylučuje úpravu pri téme zlučovania obcí. Aktuálne však v tejto otázke nepripravuje legislatívne zmeny. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru MV.


V prípade zlúčenia obcí zanikajú zlučované obce a vzniká nová obec, ktorá je právnym nástupcom každej z nich. Ďalšou možnosťou je aj pričlenenie obce k inej obci.         

V súčasnosti MV neeviduje žiadne obce, ktoré by začali proces zlučovania. Upozorňuje na nízky záujem obcí. "Je to čiastočne spojené s administratívnou záťažou, finančnými nákladmi a tiež ide o medziľudské vzťahy, mnohokrát je náročné dosiahnuť medzi obcami dohodu," skonštatoval rezort. Problémom tiež môže byť vnímanie samotných obyvateľov, že zlúčením s inou obcou stratia identitu svojej obce a možnosť rozhodovania o svojich záležitostiach.         

Zlúčenie obce sa môže uskutočniť len nariadením vlády po tom, čo je daný súhlas dotknutej obce a stanovisko okresného úradu. Predchádzať tomu musí kladný výsledok referenda v dotknutých obciach.         

Na Slovensku sa pravidelne konajú doplňujúce komunálne voľby v obciach, kde treba opakovane voliť poslanca obecného zastupiteľstva či starostu. Najbližšie doplňujúce voľby budú 5. októbra. V obciach Starina a Krná však voliť starostu nebudú, pretože sa v nich neprihlásil žiaden kandidát. V takom prípade má pokračovať v mandáte doterajší starosta, a to až do zloženia sľubu nového starostu. "Ak sa doterajší starosta vzdá mandátu, v tom prípade zastupuje starostu obce zástupca starostu až do zvolenia nového starostu," vysvetlilo MV.         

Podľa rezortu vnútra sa nikto nehlási o post starostu, pretože ide o obce s nízkym počtom obyvateľov, ktorí sú zvyčajne vo vyššom veku. "A teda z toho vyplývajúca slabá vôľa obyvateľov kandidovať na funkciu starostu," skonštatoval.        

 Okrem zlučovania obcí existuje možnosť pričlenenia sa k inej obci. "Ak obec neplní svoje funkcie z dôvodu, že nebol ani v opakovaných voľbách zvolený niektorý z orgánov obce, a teda obec sa stane tzv. nefunkčnou obcou, ustanovuje sa možnosť pričleniť takúto obec k inej bezprostredne susediacej obci," priblížilo MV.         

Odkedy je v zákone o obecnom zriadení zavedený inštitút pričlenenia, zatiaľ nedošlo k ukončenému procesu pričlenenia v žiadnej obci. V takomto procese bola obec Ondavka (okres Bardejov), no po úspešných voľbách prestala spĺňať kritériá pre proces pričleňovania.         

Na Slovensku je momentálne 2927 obcí vrátane mestských častí hlavného mesta Bratislavy a mesta Košice.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2020
Až 92 percent obcí má menej ako 3000 obyvateľov, o zlučovanie záujem nemajú
Hlavným problémom územnej samosprávy na Slovensku je jej roztrieštenosť. Až 92 percent všetkých obcí má menej ako 3000 obyvateľov. O dobrovoľné zlučovanie však obce so znižujúcim sa počtom obyvateľov nejavia záujem. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
30.03.2021
Problémy s pozemkami ohrozujú čerpanie eurofondov aj regionálny rozvoj
Dlhodobé problémy s pozemkami ohrozujú čerpanie európskych investičných a štrukturálnych fondov zo strany miest a obcí a zároveň obmedzujú samosprávy v rozvoji územia. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na to upozorňuje vzhľadom na nové programové obdobie.
viac
03.05.2021
Samosprávy môžu sankcionovať nesprávne parkovanie
Mestá a obce môžu od 1. mája 2021 sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Budú môcť zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. Túto možnosť mal doteraz len Policajný zbor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %