Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.11.2019 12:05

MV SR: Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov


Nemecky vojensky cintorín vo Važci. Ilustračná snímka, zdroj: hiking.sk


Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji. Okrem vojakov sú tam pochovaní aj zajatci či civilné obyvateľstvo z rôznych kútov sveta. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.


Z prvej svetovej vojny sú na našom území pochovaní príslušníci rakúsko-uhorskej, ruskej aj nemeckej armády. Taliani, "Juhoslovania" zahynuli hlavne v zajateckých táboroch, respektíve lazaretoch. Ich hroby možno nájsť na juhu Slovenska.       

"Zaujímavosťou je aj existencia tureckých vojnových hrobov na našom území, niekoľkých vojakov z Fínska a Lotyšska," upozornila na to Paulenová. Ide o vojakov, ktorí sa k nám dostali počas dvoch ofenzív - na jeseň roka 1914 a jar roka 1915 - alebo zajatcov z rôznych kútov Európy.       

Po oficiálnom ukončení prvej svetovej vojny bolo územie Slovenska stále vo vojnovom konflikte s vojskami tzv. Maďarskej republiky rád. "Prakticky na celom území dnešnej SR sa odohrávali boje o naše územie. Z tohto obdobia evidujeme značné množstvo 'legionárskych' vojnových hrobov a vojnových hrobov z konca roka 1918 a roka 1919," vysvetlila.

Z obdobia druhej svetovej vojny je na Slovensku veľa ruských vojnových hrobov. Okrem príslušníkov Červenej armády sú u nás pochovaní aj nemeckí vojaci - príslušníci Wehrmachtu, vojaci rumunskej armády, Československého armádneho zboru aj slovenského vojska. Ako uviedla Paulenová, v menšej miere evidujú na našom území aj francúzske, poľské, britské a americké vojnové hroby.       

Druhú svetovú vojnu pripomínajú aj tzv. partizánske hroby, v ktorých sú uložené aj civilné obete. "Ďalšou skupinou sú vojnové hroby na pamiatku tých, ktorí padli na fronte mimo vlasti, respektíve zahynuli v koncentračných táboroch, pri mučení, počas transportov alebo na nútených prácach," pripomenula.       

Pravdepodobne posledný vojnový cintorín, ktorý otvorili v SR, sa nachádza v obci Turany nad Ondavou. "Na území Ruskej federácie boli v nedávnom období zriadené štyri vojnové pamätníky v Šibotove, Sestrorecku, Ležneve a Gorňjackom," dopĺňa Paulenová. Pamätníky sú venované príslušníkom slovenského vojska, ktorí zomreli v zajatí.       

V roku 2019 prešli rekonštrukciou aj niektoré slovenské, respektíve československé, vojnové hroby v Poľsku, nedávno obnovovali hroby aj na Ukrajine a vo Francúzsku. MV SR realizovalo tiež niekoľko projektov týkajúcich sa prvej svetovej vojny v Taliansku.       

Vojnový hrob definuje zákon ako "miesto, kde sú uložené ľudské ostatky vojnovej obete, ako aj náhrobok, pamätník, iný pietny symbol alebo pamätné miesto, ktoré pripomínajú vojnovú udalosť". Spravujú ich obce, koordinátorom je MV SR.       

Za slovenský vojnový hrob sa považujú nielen tie hroby, ktoré sú na území SR, ale aj hroby občanov mimo krajiny, ktorí mali v čase vojnového konfliktu trvalý pobyt na dnešnom území Slovenska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2019
Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne
Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
24.04.2021
MV SR poskytuje dotácie samosprávam v súlade s príslušnými výnosmi
Dotácie v súvislosti s preneseným výkonom štátnej správy rezort vnútra poskytuje podľa podmienok ustanovených príslušnými výnosmi. Výška navrhovaného rozpočtu na nasledujúce tri roky sa podľa rezortu každoročne prerokúva so združeniami zastupujúce samosprávy, ktorými sú ZMOS, ÚMS a SK8
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %