Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.10.2019 09:15

Múzeum holokaustu prináša výstavu fotografií Grünberg: Stratené spomienky


Ilustračná snímka (tasr)


Výstava, podľa Kristíny Svrčkovej, zobrazuje miesta, kde žila ortodoxná židovská komunita v poľskej Zielonej Góre - Grünbergu. Výstava potrvá do 25. januára 2020.


Výstava vznikla v spolupráci s rakúskym COM – Collective of Memories. "Skupina tamojších fotografov zdokumentovala lokalitu, kde pôsobila komunita židov, ktorá bola počas holokaustu úplne zničená," uviedla Svrčková.       

V meste Grünberg zriadili v roku 1942 aj pracovný tábor pre židovské ženy, v roku 1944 sa stal pobočným táborom koncentračného tábora Gross-Rosen. Odtiaľ sa 29. januára 1945 vydal do mesta Volary pochod smrti, ktorý neprežili stovky žien. Dnes nie je na mieste bývalého pobočného tábora nič, čo by pripomínalo tieto udalosti.       

"S vraždami týchto ľudí sme prišli aj o jidiš kultúru, ktorú reprezentoval hlavne ortodoxný judaizmus. Autori výstavy nás svojím dielom vrátia do sveta, ktorý mal pre zvrátenú ideológiu prestať navždy existovať," dodal vedúci múzea Martin Korčok.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2018
Mestské múzeum v Seredi pripravilo v marci výstavu, prednášku i tvorivé dielne
Výstavu, prednášku alebo tvorivé dielne pripravilo v marci Mestské múzeum v Seredi. TASR o tom informovala vedúca múzea Mária Diková. Vo štvrtok 15. marca sa uskutoční vernisáž výstavy Dotyky s umením.
viac
08.12.2018
Sereď: Výstava Petra – kamenné mesto duchov
V piatok 7. decembra 2018 o 17.00 hod. sa v priestoroch Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi uskutočnila vernisáž autorskej výstavy fotografií „Michal Hoffman – PETRA, kamenné mesto duchov“.
viac
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
29.01.2024
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších. Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %