Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.11.2023 01:00

Múzeum a knižnica zavŕšili spoločný projekt zameraný na ochranu prírody


Na snímke historická budova Baníckeho múzea v Rožňave. Zdroj: banmuz.sk


Banícke múzeum a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave koncom októbra prezentáciou finálnych výstupov zavŕšili spoločný projekt zameraný na ochranu životného prostredia s názvom Príroda je život.


Obe inštitúcie v rámci projektu realizovali viacero opatrení vedúcich k ochrane vody a prírody. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.         

Slávnostné predstavenie finálnych výstupov projektu sa v múzeu a knižnici uskutočnilo koncom októbra aj za účasti žiakov rožňavských škôl. V areáli múzea pri tejto príležitosti vysadili symbolickú vŕbu, ku koreňom ktorej bola uložená i časová kapsula s odkazmi pre budúce generácie.         

Projekt Príroda je život, ktorý spoločne realizovali múzeum a knižnica, bol zameraný na podporu aktivít znižujúcich dosahy globálnych ekologických a environmentálnych výziev. Kultúrno-vzdelávacie inštitúcie v Rožňave naň v rámci výzvy Košického samosprávneho kraja získali približne 47.000 eur. V areáli knižnice z finančných prostriedkov vybudovali dažďové záhony, záchytné nádoby na vodu či informačno-vzdelávacie panely o vode. V expozícii múzea venovanej Slovenskému krasu zas pribudli nové inteligentné dvere, osvetlenie s pohybovým senzorom či mobilný audiosprievodca.         

"Človek s vyšším environmentálnym vedomím sa chová k životnému prostrediu a k prírode oveľa šetrnejšie, oveľa viac si uvedomuje súvislosť medzi svojim správaním a stavom životného prostredia. Preto je to niečo, k čomu je ho potrebné viesť, ideálne už od útleho detstva," skonštatovala kurátorka Baníckeho múzea v Rožňave Jaroslava Neubauerová. Ako dodala, vďaka realizácii projektu sa múzeum i knižnica stávajú plnohodnotnými partnermi školských zariadení i širokej verejnosti v oblasti environmentálnej výchovy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Múzeum jaskyniarstva pripravuje cyklus podujatí Čítanie z knižnice
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravuje na utorok 28. marca prvé z cyklu podujatí s názvom Čítanie z knižnice. Všetky stretnutia budú venované významným osobnostiam pôsobiacim v oblasti ochrany prírody a jaskyniarstva.
viac
01.07.2018
Banícke múzeum v Rožňave pripravuje denný múzejný tábor
Banícke múzeum v Rožňave, zariadenie Košického samosprávneho kraja, ponúka deťom počas letných prázdnin možnosť hravou a zážitkovou formou naučiť sa niečo nové, zabaviť sa a popritom spoznať nových kamarátov. Pripravilo pre ne denný múzejný tábor pod názvom Prázdninoví bádatelia.
viac
16.11.2019
ŠOP spustila finančné dotácie pre projekty na ochranu prírody
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR spustila na rok 2020 dotácie pre Program ochrany prírody. Maximálna výška dotácie je 5000 eur pre fyzické osoby, obce, občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie.
viac
31.10.2022
Banícke múzeum predstaví dejiny skla od neolitu až po súčasnosť
Dejiny skla od neolitu až po súčasnosť predstaví Banícke múzeum v Rožňave prostredníctvom podujatia s názvom Rok skla. Vzdelávacou aktivitou chce múzeum cieliť najmä na žiakov materských a základných škôl či rodiny s deťmi. Informovala o tom manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %