Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.11.2019 03:10

MsZ schválilo akčný plán programu rozvoja mesta na najbližšie roky


Ilustračná snímka, zdroj Kosicak.sk


Akčný plán Programu rozvoja mesta Košice na roky 2019 – 2021 košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) v stredu schválilo. Ide o základný a východiskový dokument pre plánovanie rozvojových aktivít a realizáciu projektových zámerov mesta na najbližšie obdobie.


 Vypracovaný bol ako súbor investičných a neinvestičných projektových zámerov Košíc.       

„Akčný plán je dokument, ktorý istým spôsobom nahrádza akýsi harmonogram, ktorým by sa mohlo mesto uberať, riadiť. Na základe toho odborní pracovníci pripravujú ďalšie podklady. Súvisí aj s tvorbou rozpočtu," povedal pre TASR primátor Jaroslav Polaček s tým, že dôležitý je aj preto, že ho pripomienkovala verejnosť aj poslanci. „Je to otvorený, živý dokument," dodal.       

Dokument obsahuje osem programových oblastí vrátane ich cieľov a opatrení. Okrem iného zahŕňa investície do dopravy, vzdelávania, životného prostredia, kultúry, športu či zvýšenia zamestnanosti.      

Napríklad na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty mesto počíta so sumou okolo 20,5 milióna eur, pričom z vlastných zdrojov plánuje investovať vyše milióna eur. V akčnom pláne je zahrnuté aj vybudovanie komunikácie – obchvat Kavečany, respektíve výkup pozemkov a majetkovo-právne vyrovnanie či vybudovanie prepojovacej komunikácie Pereš-Lorinčík. Pol milióna eur má ísť aj na modernizáciu a zriaďovanie nových parkovacích miest, informačný systém. Rekonštrukcia komunikácií si má v najbližších rokoch vyžiadať sumu šesť miliónov eur a obnova trolejbusovej infraštruktúry 1,6 milióna eur.       

Sedem miliónov eur chce mesto Košice investovať do športovej infraštruktúry a počíta aj s výstavnou Národného tenisové centra (NTC). Výška investície predstavuje 15 miliónov eur, z toho vlastné zdroje majú byť vo výške tri milióny eur.       

Akčný plán obsahuje i výstavbu nových mestských nájomných bytov. Na rekonštrukciu a vybavenia základných a materských škôl má ísť spolu 8,7 milióna eur. Revitalizácia Mlynského náhonu má v najbližších rokoch stáť 1,93 milióna eur.       

„Projektové zámery v Akčnom pláne sú základom pre výber projektov určených do realizačnej etapy. Akčný plán je východiskom pri tvorbe programového rozpočtu a zároveň je v súlade s rozpočtom pri zabezpečovaní financovania jednotlivých projektových zámerov,“ uvádza sa v schválenom dokumente, ktorý má byť podkladom na zostavenie rozpočtu mesta na nasledujúce roky.         

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Začala sa príprava akčných plánov rozvoja pre okresy Košice-okolie a Gelnica
Príprava akčných plánov rozvoja sa začala v stredu (12. 7.) pre okres Košice-okolie a v utorok (11. 7.) pre okres Gelnica. Stalo sa tak na úvodných stretnutiach zástupcov vlády, samospráv, podnikateľov, úradov práce, okresných úradov, škôl, mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií.
viac
04.10.2019
Poslanci schválili daň za rozvoj, mesto ju začne vyberať od roku 2020
Daň za rozvoj bude po novom vyberať aj Košice. Od 1. januára 2020 sa tak pridá k samosprávam, ktoré využili možnosť zaviesť tento poplatok. Mestské zastupiteľstvo schválilo najvyššiu možnú sadzbu, a to 35 eur za každý - aj začatý - štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.
viac
14.01.2021
MsZ schválilo kúpu internátu SOŠ, mesto v ňom chce nájomné byty
Poslanci Kremnice na minulotýždňovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) schválili odkúpenie internátu strednej odbornej školy (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím vo vlastníctve štátu.
viac
28.04.2023
Mesto bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom takmer 300 miliónov eur
Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške takmer 300 miliónov eur. Na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí to schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %