Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.09.2020 12:15

Monitoring rozpočtu verejnej správy z pohľadu NKÚ


Ilustračná snímka.


NKÚ v priebežnom monitoringu vývoja štátneho rozpočtu verejnej správy upozorňujú aj na nedostatočné čerpanie európskej finančnej pomoci, ktoré je na úrovni 35 %.


Taktiež konštatuje, že sa nenaplnili riziká na trhu práce a nedošlo k dramatickému zvyšovanie miery nezamestnanosti. V boji proti pandémii a pomoci pri naštartovaní ekonomiky smeroval najväčší objem peňazí do rezortu práce na podporu udržania zamestnanosti.

Slovenská ekonomika bola výrazne zasiahnutá opatreniami, ktoré bolo potrebné prijať v snahe minimalizovať dopady ochorenia na životy a zdravie obyvateľov. Zatváranie prevádzok spojené s rekordným prepadom tržieb, produkcie a exportov vo všetkých oblastiach hospodárstva sa výrazne prejavilo na prepade rastu HDP. Najvýraznejšie sa mimoriadne opatrenia prejavili v priemyselnej produkcii.

Najvyšší kontrolný úrad SR pri pohľade na vývoj tohtoročného rozpočtu tiež konštatuje, že sa nenaplnili riziká na trhu práce a nedošlo k dramatickému zvyšovanie miery nezamestnanosti. V letných mesiacoch sa miera nezamestnanosti ustálila na úrovni 6,6 %. Národná autorita pre oblasť externej kontroly v tejto súvislosti opakovane konštatuje, že Slovensko síce patrí medzi krajiny s nižším dlhom, ale v dobrých ekonomických časoch vláda nevyužila šancu na vytvorenie rezervy na horšie časy. Kontrolóri taktiež  vidia rezervy tiež vo využívaní európskej finančnej pomoci. Slovensko sa dnes nachádza v siedmom, poslednom roku implementácie programového obdobia 2014 – 2020. Ku koncu júna t. r. sa v rámci všetkých operačných programov podarilo vyčerpať sumu 4,4 mld. eur, čo je len necelá tretina z celkovej alokácie európskych finančných zdrojov. V medzinárodnom porovnaní sa Slovenská republika dostala výrazne pod priemer Európskej únie, ktorý je na úrovni 45 % a za našou krajinou je už len Rumunsko, Španielsko a Chorvátsko.

Bližšie informácie sa dočítate TU 

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %