Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.10.2017 08:12

Modernizovaným osvetlením obec ušetrí ročne 31 percent elektriny


Obec Pečenice.


Obec Pečenice v okrese Levice investovala do obnovy zastaraného verejného osvetlenia. Ako informoval Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá projekt realizovala, celková úspora elektrickej energie po modernizácii bude 31 %, teda 263 eur za rok.


Okrem toho moderné osvetlenie ročne usporí jednu tonu emisií oxidu uhličitého. "Návratnosť financovania výmeny aktívnych svetelných prvkov je zaručená z úspor prevádzkovania modernizovaného systému verejného osvetlenia. V rámci projektu sme vymenili 30 kusov starých svietidiel za nové úsporné a doplnili sme ich o ďalších 11 kusov pouličných svietidiel. Ďalej sme vymenili dva kusy reflektorov na osvetlenie kostola a pre nové svietidlá sme doplnili 200 metrov napájacieho kábla," povedal Wirth.       

Podľa slov starostu obce Štefana Valka Pečenice sú malá dedinka, ktorá si nemôže dovoliť hocičo. "Po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli, ísť do tohto projektu. Dedina je krásne vysvietená novými svietidlami, okrem ich bezpečnosti a úspore ubudol aj svetelný smog. Doteraz sa nám totiž niektorí občania sťažovali, že staré verejné osvetlenie im svieti do okien a nevedia spať," dodal Valko.       

Obec podľa Valka nemá možnosť na takýto projekt nasporiť peniaze. "Preto sme sa dohodli na mesačných splátkach počas 12 rokov. Keďže sme malá obec, budeme musieť mesačne doplácať približne 50 eur aj napriek úsporám elektrickej energie. Celkové náklady na projekt sú vo výške približne 11 000 eur. Ľudia sú s novým verejným osvetlením spokojní, je to vynikajúca vec. Odporúčam každému starostovi, aby to skúsil a zvážil, pretože 12 rokov garancie a záruky prevádzky moderného verejného osvetlenia je na nezaplatenie," dodal starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
25.04.2017
Bratislava chce vyhlásiť tender na verejné osvetlenie do konca mája
Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka.
viac
13.01.2018
Snina bude aj v tomto roku rekonštruovať osvetlenie
Sninská samospráva bude aj v tomto roku investovať do rekonštrukcie osvetlenia v meste. Týkať sa má ulíc Vihorlatská a Budovateľská. Zákazku bude realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina.
viac
02.08.2021
Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia
Mesto Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia v časti štátnej cesty 1/64. Projekt bol financovaný z prostriedkov spoločnosti Vodárne a kanalizácie mesta Hurbanovo, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %