Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
20.07.2022 10:35

MK prezentovalo nerealizovateľný návrh trasovania električky


Snímka zdroj: (Magistrát - Marek Velček).


Alternatívne trasovanie električky v okolí Slovenského národného divadla (SND), ktoré v utorok prezentovalo spolu s aktivistami Ministerstvo kultúry (MK) SR, bolo už v roku 2019 vyhodnotené ako nerealizovateľné.


Hlavné mesto SR Bratislava to pripomenulo v reakcii na utorkovú tlačovú konferenciu rezortu kultúry, prezentujúcu možnosť električkovej trasy v úseku Olejkárska - Landererova. Magistrát rovnako zdôraznil, že dôvody nerealizovateľnosti predloženého návrhu v minulosti prezentoval ministerstvu i SND.

Vedenie metropoly naďalej presadzuje trasu prechádzajúcu pred budovou SND. "Je najlepšia pre obyvateľov, riešené územie i samotné divadlo," uviedla radnica, odvolávajúca sa na vyhodnotenie viacerých variantov z hľadiska dopravnej obslužnosti, siete električkových radiál, dopravno-technických prekážok i investičných a prevádzkových nákladov.

Mesto zároveň avizovalo, že proces sa blíži k návrhu technického riešenia. "Koncom júla budú k dispozícii výsledky meraní nultého stavu hluku a vibrácií, ktoré v súčasnosti ovplyvňujú budovu divadla. Budú slúžiť ako podklad pre vypracovanie matematicko-technického modelu, ktorý bude súčasťou technickej štúdie. Táto štúdia navrhne technické riešenie, ktoré definitívne umožní prevádzku električky pred divadlom bez výrazných vplyvov na budovu divadla," dodal magistrát. Pripomenul aj stanovisko medzinárodnej expertnej skupiny, ktorá deklarovala, že pri primeraných opatreniach neohrozí výstavba ani prevádzka električkovej trate chod divadla. "Od začiatku deklarujeme, že bez splnenia tejto podmienky trať pred divadlom nepostavíme," zdôraznila radnica.

Ministerstvo kultúry (MK) SR predstavilo v utorok spolu s aktivistami alternatívnu trasu električky, ktorá by obchádzala SND v úseku Olejkárska - Landererova a navyše by mohla byť vedená čiastočne pod zemou. Mestom navrhovanú trasu predkladatelia odmietajú, kritizujú jej technické riziká i znehodnotenie súčasnej pešej zóny.

Šéfka rezortu Natália Milanová pri prezentácii uviedla, že nejde o návrh ministerstva, ponúka ho však na diskusiu v záujme zvoliť trasovanie električky, ktoré neohrozí fungovanie SND a nebude degradovať verejný priestor.

Ministerka zároveň deklarovala, že rezort z vlastnej iniciatívy nechá vytvoriť nezávislý posudok, ktorý preskúma vplyv prejazdov električiek v zmysle prienikov hlučnosti a prenosov vibrácií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Magistrát hľadá dobrovoľníkov na sčítanie bezdomovcov
Historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave sa uskutoční 9. novembra, cieľom je zreálniť ich počet v hlavnom meste.
viac
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
19.07.2022
MK SR predstavilo alternatívnu trasu električky obchádzajúcu SND
Ministerstvo kultúry (MK) SR predstavilo spolu s aktivistami a odborníkmi alternatívnu trasu električky v širšom centre Bratislavy, ktorá by v úseku Olejkárska - Landererova obchádzala budovu SND na Pribinovej ulici a navyše by mohla byť vedená čiastočne pod zemou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %