Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.08.2020 02:00

Ministerstvá stanovujú kritériá pre odmeňovanie za prácu počas pandémie


Ilustračná snímka.


Jednotlivé rezorty stanovujú kritériá pre spravodlivé odmeňovanie pracovníkov, ktorí počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu pracovali v takzvanej prvej línii.


V pondelok (17. 8.) štát na tento účel určil balík vo výške 50 miliónov eur. Peniaze dostanú sestry, lekári, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb.      

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v súčasnosti na tento účel sumarizuje počet zamestnancov zariadení sociálnych služieb a ďalších zamestnancov, ktorí pracovali v prvej línii,” uviedla hovorkyňa MPSVR Veronika Husárová. „Minister Milan Krajniak považuje za dôležité aj takýmto spôsobom oceniť zamestnancov, ktorí sa počas tohto obdobia starali a stále sa starajú o našich najzraniteľnejších obyvateľov,“ doplnila.      

Aj minister zdravotníctva Marek Krajčí sa bude podľa svojich slov snažiť zadefinovať spravodlivé kritériá pre všetkých zdravotníkov, ktorí budú v prvej línii. „Musíme si najprv dohodnúť, tie štyri rezorty, akým spôsobom si rozdelíme balík, ktorý nám pán premiér určil,” reagoval na otázku, kto dostane odmeny zo sľubovaného balíka vo výške 50 miliónov eur.      Rezort obrany podľa hovorkyne Martiny Kovaľ Kakaščíkovej už identifikoval profesionálnych vojakov a tiež civilných zamestnancov, ktorí bojovali s pandémiou v prvej línii. „Bez pochýb si zaslúžia morálne, ale aj finančné ohodnotenie. Počet sme odovzdali MPSVR SR, ktoré v tejto súvislosti zriadilo odbornú komisiu,” uviedla Kovaľ Kakaščíková.      

Minister financií Eduard Heger predpokladá, že odmeny by mohli byť vyplatené čoskoro. O téme sa rozprával aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ministerstvo si podľa neho stanovuje kľúč a do konca týždňa by mohli byť dohodnutí. Budúci týždeň by Ministerstvo financií SR previedlo peniaze na odmeny, ktoré by mali byť na účtoch ľudí ideálne do konca augusta.      

Mimoriadne finančné odmeny pre zamestnancov nemocníc a pracovníkov zariadení sociálnych služieb, ktorí v dôsledku pandémie nového koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, zaviedli aj v susednej Českej republike. České ministerstvo zdravotníctva spustilo dotačný program, v rámci ktorého rozdelí medzi poskytovateľov lôžkovej starostlivosti približne 11 miliárd korún.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Výzva rezortu kultúry na kultúru znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo Výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2020 v rámci dotačného systému ministerstva na rok 2020.
viac
01.08.2020
Predĺženie termínu na vydanie rozhodnutia v rámci 31. výzvy OPKZP
Oznam o zmene lehoty Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia na vydanie rozhodnutia o žiadosti o poskytnutie NFP v rámci 31. Výzvy.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
19.11.2020
Ministerstvo schválilo odmeny pre zamestnancov v 1. línii
Poskytovateľom sociálnych služieb, zariadeniam sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a centrám pre deti a rodiny posiela Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na mimoriadne odmeny pre zamestnancov v prvej línii odmeny v celkovej výške 22 524 706 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %