Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.10.2022 04:15

Minimalizovať a triediť odpad treba aj počas Dušičiek


Ilustračná snímka.


Začiatok novembra je u nás spojený so Sviatkom všetkých svätých a Sviatkom všetkých verných zosnulých. Návštevou cintorínov si pripomíname tých, ktorí už nie sú medzi nami.


Prejaviť im úctu si ľudia zvykli zdobením miest ich posledného odpočinku. Už teraz sú obchody preplnené spomienkovými kyticami a kahancami od výmyslu sveta. Viacerí si ale poriadne neuvedomujú, že čo dnes nakúpia, sa po pár dňoch stane odpadom a v mnohých prípadoch to skončí na skládke.

V obchodoch je vidieť vence, kahance a spomienkové predmety, za ktorými sa ľudia naháňajú, aby s ich pomocou vyzdobili hroby. Je úplne prirodzené, že si na svojich blízkych, ktorí tu už nie sú, spomíname a v dušičkovom období ešte o čosi intenzívnejšie.

Nezabúdajme na podstatu, ktorou je spomienka

O tom, či je naozaj potrebná takáto “paráda”, sa už neraz diskutovalo. Podstatný je fakt, že čoraz viac ľudí si uvedomuje dopad týchto sviatkov, ale aj všetkých ostatných, na životné prostredie. Netreba teda zabúdať, že vysvietené cintoríny majú svoju odvrátenú stránku. “Všetko, čo počas Dušičiek na cintoríny prinesieme, sa skôr či neskôr premení na odpad. Ak už odpad máme a nevedeli sme mu predísť, dôležité je potom to, ako s ním správne naložíme, aby neskončil na skládke,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. “Podstatné je však prijať myšlienku, že tieto sviatky nie sú o bohatej výzdobe, ale o spomienke na našich blízkych,” povedala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Z ozdôb a svietnikov sa stane odpad

V prvom rade by sa ľudia mali zamyslieť, či ich blízki na cintorínoch naozaj potrebujú takéto honosné zdobenie hrobov. Ideálnym riešením je predchádzanie a minimalizácia tvorby odpadu, teda snaha o zníženie jeho množstva: Okrem toho je vhodné vybrať materiály, ktoré sú šetrnejšie k prírode. “Umelé kytice sú síce trvácne, problém je však v tom, že až príliš. Sú totiž zložené z viacerých materiálov, a tým sa stávajú takmer nevytriediteľné a vopred odsúdené na skládku, kde sa budú rozkladať stovky rokov. Preto by sme sa mali už pri prvotnom rozhodovaní, čo ideme kúpiť, zamyslieť aj nad týmto faktom,” vysvetlila Kretter. “Uctiť si pamiatku zosnulých sa dá aj ekologickejšie, stačí si vybrať prírodné kytičky alebo vysadiť chryzantémy do črepníka miesto umelých vencov, svietnik voliť radšej sklenený, nakoľko je možné ho použiť viackrát,” doplnila Ságová.

Ďalšia záťaž pre životné prostredie

Ľudia by mali podľa Kataríny Kretter pamätať aj na to, čo sa napríklad stane s kahancami či vencami, keď splnia svoj účel. Určite je treba to, čo sa dá, správne vytriediť. “Niektoré  mestá a obce majú kontajnerové stojiská na triedený odpad aj pri cintorínoch. Ak nie, odpad sa dá vytriediť doma. Prosíme preto všetkých návštevníkov, aby nezabúdali triediť ani počas Dušičiek,” povedala Kretter. “Do kontajnera na biologický odpad alebo kompostéra patria zelené časti prírodných vencov a kytíc, živé kvety, lístie, menšie konáre. Do kontajnera na sklo môžete vytriediť fľaše, poháre, sklenené svietniky a kahance bez umelých a kovových vrchnákov. Tie, tiež očistené od vosku, môžete vyhodiť do triedeného zberu plastov či kovov,” vysvetlila Kretter.

Aj samosprávy sa snažia byť viac eko

Dušičkové obdobie prináša do miest a obcí nielen rôzne dopravné obmedzenia či posilnenia spojov, ale aj viac smetných nádob práve pri cintorínoch. Samosprávy zároveň občanom pripomínajú, aby počas sviatkov nezabúdali na životné prostredie. “Na všetkých našich cintorínoch je v tomto období posilnený objem nádob na odpad,” priblížila situáciu v Trenčíne Ságová. V Banskej Bystrici občanov vyzývajú, aby na cintorínoch nevytvárali odpad a skúsili hroby vyzdobiť bez plastových kvetov. "Tento rok budú môcť predajcovia na tradičnom trhu, ktorý sa uskutočňuje pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých, predávať len živé kvety, kytice, ikebany či slamienky," uviedli z banskobystrickej radnice. “Aj v tomto roku prosíme všetkých, aby pri návštevách cintorínov zvážili vyberať na posledné miesta odpočinku ich blízkych prírodné ozdoby a materiály. Aj to je možnosť, ako zmenšiť záťaž pre životné prostredie,” apelovala na návštevníkov cintorínov v Trenčíne Ságová.

Pozitívny príklad z minulého roka

S odpadom sa samosprávy po sviatkoch musia nejako vysporiadať. Viaceré z nich motivujú ľudí prostredníctvom grafík, plagátov, článkov či videí na rôznych platformách, aby nielen predchádzali vzniku odpadu, ale aj správne triedili. Napríklad vo Zvolene to minulý rok vyriešili tak, že na triedenie odpadu dohliadali dobrovoľníci. Pokrývali dve stojiská na Mestskom cintoríne Zlatý potok a jedno stojisko na Cintoríne Môťová a osobne pomáhali návštevníkom triediť odpad, ktorý odnášali z hrobov.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
06.07.2020
Iniciatíva #niesomprasa nabáda ľudí, aby čistili miesta v prírode
Iniciatíva #niesomprasa nabáda návštevníkov prírody, aby vyčistili miesto, kde sa nachádzajú. Do výzvy s názvom Vyčisti chlievik! sa môže zapojiť každý, kto má mobilný telefón a chuť pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %