Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.03.2019 05:10

Michalovce budú súčasťou zelenej siete, v meste vzniknú elektronabíjacie stanice


Ilustračná snímka


Michalovce budú súčasťou tzv. zelenej siete, v meste pribudnú dve elektronabíjacie stanice. Určené budú hlavne na potreby turizmu.


"V rokoch 2019 až 2020 sa vytvorí zelená sieť elektronabíjacích staníc a mesto Michalovce bude jej súčasťou. Projekt Electrical transport network sme pripravili spolu s lead partnerom – ukrajinským mestom Ivano-Frankivsk, v roku 2017. Okrem nášho mesta sú doň zapojení aj ďalší partneri z Ukrajiny, Maďarska a Rumunska," informovala o tom vedúca odboru informatizácie a grantov Mestského úradu v Michalovciach Jana Machová s tým, že na ňom participuje päť partnerov a tzv. zelená cesta povedie cez 13 miest. "Rozpočet projektu je 280.828 eur, pričom pre mesto Michalovce je určených 36.194 eur," vyčíslila.       

Ako ďalej uviedla, cieľom projektu sú vytvorenie siete bezplatného nabíjania elektrických vozidiel, rozvoj infraštruktúry miest na zelenej ceste, motivácia a inšpirácia ľudí, firiem na využívanie environmentálne udržateľnej elektrickej dopravy na prepravu tovaru, cestovanie, návštevy turisticky zaujímavých miest a atrakcií. Projekt chce prispieť k rastu počtu elektrických vozidiel, k ekologickej a udržateľnej doprave v Európe a tiež meniť povedomie ľudí, ich ekologický prístup k osobnej mobilite. "Prostredníctvom projektu nebudú v meste inštalované len elektronabíjacie stanice, ale jeho súčasťou bude množstvo podujatí, ako aj medzinárodná rely so štartom aj cieľom v meste Ivano-Frankivsk, ktorá bude prechádzať aj naším mestom a prinesie so sebou množstvo zaujímavých aktivít," priblížila Machová.       

Projekt, jeho zámery, ako aj výsledky predstaví samospráva podľa jej ďalších slov v rámci viacerých informačných aktivít a tlačových konferencií po podpise zmluvy s partnerom. V rámci neho vzniknú v meste dve elektronabíjacie stanice, najmä na potreby turizmu. "Pevne veríme, že sa nám realizáciou týchto aktivít podarí priniesť medzinárodné inšpirácie z oblasti ekologických foriem dopravy, otvoriť diskusiu o vhodných dopravných riešeniach a zvýšiť tak ekologické povedomie ľudí pre lepšiu budúcnosť," uzavrela Machová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Michalovský domov seniorov bude výhodný aj z hľadiska ekonomiky
Mesto Michalovce bude od 1. júla poskytovať sociálne služby v delimitovanom zariadení Michalovský domov seniorov (MDS). Rozhodli o tom mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí.
viac
05.06.2017
Zlatý žobrák v Michalovciach
Nnavštívte medzinárodný festival lokálnych televízií - Zlatý žobrák, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. až 10. júna v Košiciach. V tomto roku bude prebiehať už jeho 23. ročník.
viac
20.02.2018
Mystická sila shaolinských mníchov v Michalovciach
Program, ktorý shaolinskí mnísi ponúknu 24. februára 2018, oslovuje všetky vekové kategórie, od detí až po dospelých a zároveň potvrdzuje, že myseľ je schopná ovládať ľudské telo. Fascinujúce dve hodiny zároveň poskytnú prehľad o rozvíjaní najvýznamnejších kultúr v Číne.
viac
14.01.2020
Na internet sa dá v Michalovciach pripojiť bezplatne
Bezplatné pripojenie na internet ponúka mesto Michalovce na námestiach slobody a osloboditeľov. "Wifi pre teba" zabezpečuje viacero wifi mesh hotspotov. Ako o tom informovala samospráva na internetovej stránke mesta, za dva mesiace zaznamenali najviac pripojení na autobusovej stanici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %