Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
25.09.2023 02:00

MF SR predstavilo plán, ako ozdraviť verejné financie bez škrtenia ekonomiky


Snímka zdroj: MF SR


Ak chce Slovensko zastaviť rast miery zadlženosti, musíme v budúcom volebnom období prijať konsolidačné opatrenia vo výške minimálne 5 % HDP.


Hovoríme o sume viac ako 6 miliárd eur. V tomto prípade však ide len o nevyhnutnú konsolidáciu na stabilizáciu dlhu so zachovaním ekonomického rastu.

Ak by sme k žiadnym opatreniam nepristúpili, dlh do roku 2026 stúpne na takmer 67 % a stane sa pre krajinu neúnosným. To sú závery Ministerstva financií SR, ktoré dnes predstavilo ciele ozdravenia verejných financií. Slovensko na tom vôbec nie je dobre.

Podľa údajov Európskej komisie (EK) v súčasnosti napríklad hospodárime s dvojnásobne väčšou „rozpočtovou sekerou“ než priemer EÚ. Kým Slovensku tento rok odhaduje deficit verejných financií na úrovni 6,1 % HDP, priemer EÚ je 3,1 % HDP. Odhadujeme, že bez konsolidačných opatrení by deficit v horizonte najbližších troch rokov výraznejšie neklesol. 

Viac informácií nájdete TU.

Autor: Zdroj: Ministerstvo financií SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Vízia moderného a úspešného Slovenska do 2030
Ministerstvo financií SR predstavilo strategický dokument Moderné a úspešné Slovensko alebo Národný integrovaný reformný plán.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
23.04.2021
Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika
Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %