Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.03.2021 11:10

Mestskí poslanci iniciovali petíciu za jediný Národný cintorín


Náhrobníky slovenských dejateľov, Národný cintorín, Martin (foto Peter Fratrič)


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine iniciovali petíciu, ktorá vyjadruje nesúhlas s tým, aby bol za Národný cintorín Slovákov vyhlásený iný ako Národný cintorín v Martine.


"Príde mi to logické. Jeden národ, jeden cintorín. Tak, ako v Martine máme jeden Národný dom alebo prvú budovu Tatrabanky, tak nevidím ani náznak dôvodu, prečo by sme mali vôbec rozmýšľať, že niekde by mal byť iný Národný cintorín," povedal mestský poslanec Michal Uherčík.       

Reagoval tak na návrh koaličných poslancov v novele zákona o Bratislave a v novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry. Podľa návrhu by na Slovensku mohol popri Národnom cintoríne v Martine vzniknúť aj Národný cintorín v Bratislave, a to povýšením bratislavského Ondrejského cintorína. Národný cintorín v hlavnom meste má byť podľa poslancov logickým pokračovaním Národného cintorína v Martine, ktorý je už zaplnený.       

Návrh nahneval podľa Uherčíka množstvo ľudí a petičná iniciatíva vznikla do niekoľkých hodín. "Dnes má petícia zhruba 1000 podpisov a každý deň pribúda 400 až 500 podpisov. Jednoducho, veľké rozčarovanie z toho, aký postoj máme k dejinám a k historickému odkazu," podotkol.       

Zdôraznil, že Národný cintorín má pravidlá pre ľudí, ktorí sú na ňom pochovaní. "Je to Národný cintorín. Pocta pre každého spočinúť práve na tomto nádhernom mieste. Zhruba dve desiatky rokov dozadu dostalo mesto do daru pozemky s rozlohou 90.000 metrov štvorcových. Čiže, tu je toľko priestoru na rozvoj, že skôr nám chýbajú osobnosti než miesto," dodal Uherčík.       

Národný cintorín v Martine vyhlásili v novembri 1967 za národnú kultúrnu pamiatku a pietne miesto celonárodného významu. Momentálne je v správe mesta Martin, pričom starostlivosť o jednotlivé hroby pamiatkovej podstaty si delí s Maticou slovenskou a Slovenskou národnou knižnicou. Pridelenie hrobového miesta aj naďalej zabezpečuje Komisia pre správu Národného cintorína v zmysle jeho štatútu, vysvetlila hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov
Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.
viac
12.03.2018
Na Národnom cintoríne v Martine sa začne výrub rizikových drevín
Na Národnom cintoríne v Martine sa od 13. do 28. marca uskutoční výrub rizikových drevín. Pre výrubové práce čiastočne obmedzia dopravu na ulici Sklabinská. V pondelok o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
25.06.2018
Pietny akt na Národnom cintoríne otvoril Dni Milana Hodžu
Pietny akt na Národnom cintoríne v Martine pri pomníku prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky (v rokoch 1935 až 1938) Milana Hodžu otvoril v sobotu program XIV. ročníka Dní Milana Hodžu, ktoré sa konajú počas tohto víkendu v jeho rodnej obci Sučany.
viac
16.06.2021
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium so 48 urnovými schránkami. Vedenie mesta chce jeho výstavbou vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí chcú pozostatky svojich blízkych umiestniť do urnovej steny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %