Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.10.2022 09:30

Mesto znižuje spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.


Po predchádzajúcej analýze začalo mesto už od 10. kalendárneho týždňa postupne vypínať časti verejného osvetlenia v niektorých lokalitách, najmä dekoratívne osvetlenie pamätníkov, sôch a kostolov. Pouličné osvetlenie mesto vyplo v časti priemyselnej zóny a lokalitách so zníženou frekvenciou výskytu dopravných prostriedkov a chodcov. V spolupráci so spoločnosťou Brantner sa v riadení sústavy verejného osvetlenia vykonali technické úpravy, ktoré znížia spotrebu verejného osvetlenia bez dôsledkov na svetelný komfort obyvateľov. Od apríla do augusta tohto roka priniesli tieto opatrenia úsporu 54.379 kilowatthodín elektrickej energie. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje približne 11,5 percenta a ušetrenú sumu okolo 25.000 eur. V týchto opatreniach plánuje radnica pokračovať.

V rámci operatívnych opatrení samospráva efektívnejšie vykuruje verejné budovy, reguluje osvetlenie chodieb. Počas víkendov sú interiéry len temperované. V dome kultúry, športovej hale Milénium a tenisovej hale sa znížila vykurovacia teplota, teplota vody v plaveckom bazéne Relax komplexu sa znížila o jeden stupeň. Prevádzková doba sauny je obmedzená zo siedmich dní na tri (piatok, sobota, nedeľa).

Ďalšie plánované opatrenia si budú vyžadovať finančné investície, napríklad výmenu svietidiel a vypínačov, zateplenie budov vo vlastníctve verejnej správy vrátane škôl. Mesto očakáva vyhlásenie výziev z plánu obnovy, z ktorých bude možné získať prostriedky na realizáciu opatrení s dlhodobou úsporou energií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Zimný štadión v Trebišove dostal nové osvetlenie
Mesto Trebišov ukončilo plánovanú rekonštrukciu osvetlenia zimného štadióna, podľa radnice bola nevyhnutná z dôvodu veľkých energetických strát.
viac
20.05.2020
Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19
Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.
viac
08.12.2020
Mesto pomôže s financovaním trafostanice na zimnom štadióne
Mesto Nové Zámky pomôže prevádzkovateľovi zimného štadióna s investíciou do novej trafostanice. Mestskí poslanci na svojom rokovaní ešte koncom novembra schválili združenie financií na vybudovanie nového zariadenia.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %