Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.03.2024 10:00

Mesto zakúpilo päť nových defibrilátorov


Ilustračná snímka: mesto Pezinok


Mesto Pezinok zakúpilo päť nových automatizovaných externých defibrilátorov (AED). Prístupné sú na miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí. TASR o tom informovali z mestského úradu.


"Defibrilátory zachraňujú život. Práve v neočakávaných situáciách musíme byť pripravení zachrániť to najcennejšie, čo máme. Preto som veľmi rád, že sa nám podarilo nákup a inštaláciu zrealizovať," skonštatoval primátor Pezinka Roman Mács.         

Nový defibrilátor sa nachádza na budove Pezinského kultúrneho centra na Holubyho ulici, pri Materskej škole gen. Pekníka, v Dennom centre na Cajlanskej ulici, pri novej pumptrackovej dráhe na Fajgalskej ceste a na plavárni na Komenského ulici. Mestským defibrilátorom disponuje zároveň aj mestský úrad na Radničnom námestí, ktorý je v správe stálej služby mestskej polície.         

Mesto zároveň žiada občanov, aby v prípade potreby použitia postupovali podľa pokynov uvedených pri každom nainštalovanom defibrilátore. Kód na otvorenie prístroja dostanú po zavolaní na tiesňovú linku 155 alebo 112. Počas záchrany života je podľa samosprávy dôležité neustále počúvať pokyny prístroja a záchranára na linke.         

Tri nové defibrilátory má napríklad aj bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica, ktorá zároveň zorganizovala ukážku práce s nimi. Defibrilátory sú umiestnené na fasáde miestneho úradu na Námestí rodiny, na budove futbalových šatní a v športovej hale.         

"Defibrilátory vnímame ako nástroj dostupnej zdravotnej pomoci pre všetkých. Zatiaľ žiadny z nich nebol použitý, no v prípade potreby sme pripravení tento počet zvýšiť," podotýka starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2019
Slovensko bude bohatšie o 23 nových zelených oáz
Vysádzanie nových stromov a zelene na rôznych miestach Slovenska podporila nadácia Ekopolis tento rok grantom vo výške 60 000 eur. Rozdelia si ho aktívni ľudia z 23 lokálnych komunít, ktorí do 13. ročníka grantového programu Zelené oázy poslali najlepšie nápady na zazelenanie miest, kde žijú.
viac
12.06.2020
Revitalizáciu športového areálu chcú ukončiť do konca prázdnin
Práce na revitalizácii školského športového areálu v Záhorskej Bystrici by mali termínovo ukončiť tak, aby ho mohli žiaci i verejnosť využívať od začiatku nového školského roka.
viac
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %