Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
25.07.2023 08:25

Mesto začalo s reštauráciou chránených hrobov významných osobností


Ilustračná snímka.


Mesto Vráble v spolupráci s občianskymi združeniami sídliacimi v meste začalo s postupným čistením a ošetrením náhrobných kameňov chránených hrobov významných osobností.


Ako prvý chránený hrob bol obnovený náhrobok rodiny Schickovcov, ktorá vlastnila vo Vrábľoch pálenicu, sýpku, parný mlyn a liehovar. Vybudovala známe domy pre správcov statku na Levickej ulici a založila vinohrad, informoval Ľuboš Trubíni, komunikačný manažér mesta.

Smernicu o chránených hroboch významných osobností, ktoré sú pochované na území mesta, prijalo mesto Vráble v apríli tohto roka. Podobné usmernenie v minulosti chýbalo, v dôsledku čoho došlo k znehodnoteniu a zrušeniu niektorých významných hrobov, skonštatoval Trubíni. Prijatím smernice o chránených hroboch na území mesta chce samospráva nielen prejaviť úctu a spomienku významným osobnostiam, ktoré v meste žili a pôsobili, ale takéto hroby aj chrániť, reštaurovať a uchovať ako historické dedičstvo mesta pre budúce generácie.

Dôležitou podmienkou pre označenie chráneného hrobu je skutočnosť, že v samotnom hrobe alebo v krypte sú pochovaní členovia rodiny, ktorá sa významným spôsobom zaslúžila o rozvoj mesta alebo širšieho regiónu. Rovnako môže byť súčasťou zoznamu aj pomník, ktorý je významný svojím vzhľadom a estetickou hodnotou alebo sa naň viaže určitá historická udalosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Spišská Nová Ves zrekonštruuje komunikácie za 5 miliónov eur
Samospráva mesta Spišská Nová Ves sa rozhodla zrekonštruovať a zmodernizovať miestne komunikácie, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Investíciu vo výške 5 miliónov eur schválili poslanci na stredajšom (15. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
28.07.2017
Mesto zrekonštruuje novobanské kúpalisko
Dlhé roky zatvorené a chátrajúce kúpalisko v Novej Bani sa konečne dočká svojej obnovy. Poslanci mesta totiž ešte koncom minulého roka vypočuli dlhoročné volanie obyvateľov po rekonštrukcii kedysi populárneho miesta na letný oddych a podporili zámer jeho obnovy a zmodernizovania.
viac
10.10.2017
Mestské zastupiteľstvo schválilo tretiu etapu rekonštrukcie centra mesta
Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (5. 10. 2017) poslanci schválili návrh na realizáciu a financovanie stavby „URBANISTICKO – ARCHITEKTONICKÁ ÚPRAVA CENTRA MESTA – 3. ETAPA“.
viac
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %