Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.10.2023 08:55

Mesto Trenčín začne na budúci rok rekonštruovať župný dom za 6,8 milióna eur


Snímka zdroj: mesto Trenčín


Trenčianska radnica zrekonštruuje historickú budovu bývalého župného domu na Mierovom námestí. V budove sídli Trenčianske múzeum, ktoré sa musí do konca januára budúceho roka z budovy dočasne vysťahovať. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.


V rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Trenčín 2026 je na rekonštrukciu vyčlenených 6,8 milióna eur z eurofondov, finančná spoluúčasť mesta bude osem percent.         

Pôjde o výmenu elektroinštalácie, sanáciu vlhkosti, opravu trhlín muriva, rekonštrukciu krovu a strechy a zväčšenie obytného priestoru v podkroví. Ak z tejto sumy nejaké peniaze zostanú, je možné, že ich radnica investuje do obnovy nádvoria alebo do fasády budovy.         

"Plánované rekonštrukčné práce by sa mali realizovať v roku 2024, po ich ukončení sa počíta s návratom Trenčianskeho múzea späť do bývalého župného domu. Okrem múzea sa tu počíta aj s priestormi pre výstavy, workshopy a semináre," doplnila hovorkyňa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
04.05.2023
Mesto chce v zrekonštruovanom Župnom dome vytvoriť centrum kultúry
Mesto Vráble v okrese Nitra pripravuje rekonštrukciu budovy Župného domu. V ňom chce vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste, ktoré by zahŕňalo mestské informačné centrum, výstavné priestory, priestory pre vytvorenie stálej expozície Fidvár či priestory na stretávanie sa občianskych združení.
viac
07.07.2023
Mestskí poslanci schválili zámer rekonštrukcie župného domu
Mestskí poslanci vo Vrábľoch v okrese Nitra schválili zámer rekonštrukcie budovy župného domu. Mesto Vráble reaguje na výzvu Ministerstva dopravy SR z roku 2022 a dalo vypracovať štúdiu, ktorá bude podkladom pre projektovú dokumentáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %