Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.04.2019 12:10

Mesto Komárno vyčlenilo na rekonštrukciu Župného domu 156-tis. eur


Župný dom v Komárne


V Komárne sa začala ďalšia fáza renovácie Župného domu, v rámci ktorej dostane fasáda s pohľadom na ulicu nový vzhľad. Mesto vyčlenilo v tomto roku zo svojho rozpočtu na renováciu historickej budovy 156 200 eur.


Práce na obnove budovy sa uskutočňujú pod dohľadom reštaurátora Andrása Csütörtökiho. „Budovu prenajímame okresným úradom, patrí k najvyužívanejším častiam centra mesta,“ uviedol primátor Béla Keszegh.       

Obnova Župného domu z mestských prostriedkov začala v roku 2017. Postupne bolo zrekonštruované priečelie budovy, interiér prízemia, zreštaurovaný bol zvyšok fasády orientovanej do ulice, obnovená bola cesta vedúca popri budove zo strany parku i priľahlé chodníky. V roku 2017 dosiahli náklady na renováciu 104.400 eur, vlani 142.400 eur. Celkové náklady na rekonštrukciu objektu by podľa uzatvorenej zmluvy o dielo mali do konca tohto roka dosiahnuť 403 000 eur.       

Pôvodnú budovu Župného domu v Komárne postavili v roku 1798 v neskoro barokovom štýle. Počas prvej prestavby objektu v roku 1813 naň pribudli prvky klasicistickej architektúry. Svoju súčasnú podobu nadobudla budova v 80. rokoch 19. storočia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
17.10.2023
Mesto Trenčín začne na budúci rok rekonštruovať župný dom za 6,8 milióna eur
Trenčianska radnica zrekonštruuje historickú budovu bývalého župného domu na Mierovom námestí. V budove sídli Trenčianske múzeum, ktoré sa musí do konca januára budúceho roka z budovy dočasne vysťahovať. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %