Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
25.07.2024 02:05

Mesto po 10 rokoch chystá zmeny v pešej zóne, obmedziť chce vozidlá


Ilustračný obrázok, zdroj mesto Banská Bystrica


Mesto Banská Bystrica chystá po desiatich rokoch zmeny na pešej zóne v historickom centre s cieľom znížiť počet vozidiel, ktoré sa v nej pohybujú.


Príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) bude na mestské zastupiteľstvo predložené v septembri, pre cyklistov či kolobežkárov sa pravidlá meniť nebudú. Na tlačovom brífingu o tom v stredu informoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.         

Pešia zóna v historickom centre Banskej Bystrice vznikla v roku 1993 a tvorí ju Námestie SNP, Dolná, Lazovná a Národná ulica, Horná Strieborná, Dolná Strieborná a Námestie Štefana Moysesa. V rámci prípravy nových pravidiel samospráva v uplynulých mesiacoch spustila monitorovanie vstupov do pešej zóny prostredníctvom inteligentného kamerového systému. 

"V máji počas jedného dňa tadiaľto prešlo 366 vozidiel. Zhruba 65 percent boli vozidlá zásobovacie, zvyšok, približne 160 vozidiel, prešlo v čase mimo zásobovania. Našou prioritou je nastaviť podmienky tak, aby sme zredukovali počet zastavení v tomto priestore," skonštatoval Nosko.         

Jednou z plánovaných zmien v súvislosti s pohybom vozidiel v pešej zóne je vydávanie elektronických oprávnení, ktoré budú viazané na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV). "Vďaka monitorovaniu vstupov do pešej zóny kamerovým systémom, spárovaniu EČV a časového monitoringu, bude mestská polícia vedieť vyhodnotiť oprávnené a neoprávnené vstupy vozidiel," vysvetlil primátor.         

Na vjazd do pešej zóny mesto doposiaľ vydávalo dva druhy oprávnení, ktoré nie sú viazané na konkrétne vozidlá. Prvú skupinu tvoria takzvané parkovacie povolenia, druhým typom sú zastavovacie oprávnenia. Celkovo je v súčasnosti v rámci oboch druhov vydaných vyše 600 povolení. Mesto v rámci zmien plánuje redukovať najmä zastavovacie povolenia, ktoré umožňujú vodičom vjazd do pešej zóny napríklad za účelom naloženia či vyloženia tovaru.         

"Tu prichádzame k najzásadnejšej zmene. Bude to už iba na konkrétne EČV, k jednej nehnuteľnosti bude vydaná iba jedna povolenka. Navyše, už to nebude neobmedzené ako doteraz, ale iba dvakrát za deň, a to najviac na 30 minút," priblížil prvý viceprimátor Jakub Gajdošík. Dodal tiež, že mesto bude majiteľom garáží či parkovacích miest naďalej vydávať parkovacie oprávnenia na konkrétny počet parkovacích miest, viazané budú rovnako na EČV.         Z

meny sa dotknú aj času zásobovania, keď do pešej zóny vchádza najväčší počet vozidiel. Stanovený je od 4.00 do 9.00 h. "Tí, ktorí čas zásobovania využívajú, budú musieť predložiť faktúru, dodací list, alebo iný dokument, ktorý preukazuje nevyhnutnosť vjazdu do pešej zóny," uviedol Gajdošík.         

Nové pravidlá pre pohyb vozidiel v pešej zóne a vydávanie povolení chce samospráva v najbližšom čase predstaviť aj majiteľom a nájomcom nehnuteľností v historickom centre mesta či obyvateľom tejto lokality. Na dodržiavanie VZN budú po jeho schválení dozerať príslušníci mestskej polície, pri sankciovaní vodičov budú využívať objektívnu zodpovednosť.         

"Na všetkých vstupoch do pešej zóny budú osadené dopravné značky s telefónnym číslom na mestskú políciu, kde budeme vyhodnocovať akútnosť a opodstatnenosť jednorazových vstupov. Bude sa to týkať prevažne havarijných a mimoriadnych situácií," povedal vedúci oddelenia výkonu služby mestskej polície Richard Balko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2016
Banskobystričania rozhodli o projektoch participatívneho rozpočtu
Občania mesta Banská Bystrica rozhodli o tom, ktoré z 12 projektových návrhov budú v roku 2016 realizované z verejných financií, ktoré na tento účel Mesto alokovalo. Ide o celkovú sumu 20 000 eur.
viac
25.11.2018
Stánkari na vianočných trhoch musia obmedziť používanie plastov
Počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc sa mesto rozhodlo minimalizovať odpad a skúšobne zavádza prvé opatrenia, s ktorými plánuje v budúcnosti pokračovať v prísnejšom režime. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.
viac
07.05.2019
Príďte sa dozvedieť, čo nás čaká
Občianske združenie EnviroFuture a neformálna skupina Kruh Zeme realizuje v Banskobystrickom kraji unikátny projekt Green Team. 8. mája prídu do Banskej Bystrice diskutovať odborníci na tému klimatickej zmeny.
viac
05.01.2022
MHD v Banskej Bystrici s novinkami, ale aj zmenou cestovného poriadku
Obyvateľov mesta pod Urpínom cestujúcich mestskou hromadnou dopravou čakajú viaceré novinky. V každom vozidle pribudnú USB rýchlo-nabíjačky a WiFi pripojenie na internet.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %