Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.02.2020 01:35

Mesto Levoča pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov


Pohľad na mesto Levoča.


Mesto Levoča v súčasnosti pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov. Primátor Miroslav Vilkovský uviedol, že celý projekt Krupný jarok je rozdelený do dvoch etáp.


V prvej etape by malo vzniknúť 30 pozemkov vo veľkosti od 500 do 700 štvorcových metrov. V druhej etape sa ráta s ďalšími 25 parcelami.       

„V prvom prípade sa nám podarilo vykúpiť všetky pozemky od súkromného vlastníka. Na tento účel šlo približne 340.000 eur,“ objasnil Vilkovský s tým, že pozemky v rámci druhej etapy lokality zatiaľ mesto nevykúpilo. Ide o územie na sídlisku Západ medzi miestnou komunikáciou a Ulicou Viktora Greschika.       

Na túto investičnú akciu schválili poslanci na nedávnom mestskom zastupiteľstve čerpanie dlhodobého úveru vo výške takmer 103.000 eur. „Potrebujeme dofinancovať infraštruktúru, konkrétne napojenie tejto lokality na vodu, plyn, kanalizáciu a elektrinu. Chceme totiž záujemcom o kúpu ponúknuť kompletne vybudované pozemky aj s infraštruktúrou, nielen holé pozemky,“ zdôvodnil Vilkovský.

Celkový úver na úrovni 450.000 eur na výkup parciel v celkovej výmere viac ako 23.000 štvorcových metrov a na vybudovanie infraštruktúry pritom schválili poslanci ešte v minulom roku. Splácať ho mesto bude práve z predaja pozemkov a nebude tak mať vplyv na vyrovnanosť mestského rozpočtu.       

„My ako mesto musíme vytvárať podmienky, aby ľudia mali kde bývať, a toto je jedna z možností. Okrem toho pripravujeme výstavbu dvoch nájomných bytových domov na sídlisku Západ pri potoku, kde pribudne 48 bytových jednotiek,“ doplnil primátor. Na výstavbu bytových domov, kde sú náklady na úrovni viac ako 3,2 milióna eur, chce mesto získať dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR, úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania a na technickú infraštruktúru si vezme aj komerčný úver.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Príspevok na zateplenie rodinného domu sa zvýši
Na zateplenie rodinného domu bude po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako vlani. Vyplýva to z novely zákona o energetickej hospodárnosti budov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú 9. mája 2017 definitívne schválil parlament.
viac
07.05.2018
Mestské zastupiteľstvo predaj viníc neschválilo
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici hlasovali na minulotýždňovom zasadnutí o zámere predaja viníc formou obchodnej verejnej súťaže. V návrhu išlo o pozemky o výmere 77.417 metrov štvorcových patriace mestu.
viac
08.12.2018
Novozvolený primátor sa spolu s poslancami MsZ ujal funkcie
Novozvolený primátor Levoče Miroslav Vilkovský sa uplynulý štvrtok podvečer spolu s poslancami mestského zastupiteľstva ujal funkcie. „Najväčšou výzvou je zastavenie znižovania počtu obyvateľov.
viac
10.08.2020
Levoča zachránila nemocnicu vďaka verejno-súkromnému partnerstvu
Od naštartovania reformy verejnej správy na Slovensku ubehli takmer dve desaťročia. Samosprávy získali mnohé kompetencie. Niektoré sú dokonca zriaďovateľmi nemocníc a tých skutočne nie je veľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %