Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.03.2019 08:45

Mesto Košice zverejnilo výzvu na podporu kultúry v tomto roku


Ilustračná snímka (archív ON)


Mesto Košice zverejnilo grantovú výzvu na podporu kultúry v tomto roku. Ako TASR informovala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, žiadosti môžu predkladať kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia do 5. apríla. Vyhodnotenie bude v júni.


Mesto podporí kultúrne projekty vo vlastnej grantovej schéme po piaty raz za sebou. Podľa Šnajdárovej Košice vytvorili túto grantovú schému ako prvé mesto na Slovensku v roku 2014 a sú zároveň jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore projektov prispievajúcich k udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013.       

Mesto na tento rok pôvodne vyčlenilo na podporu kultúry prostredníctvom grantovej schémy menej financií ako v minulom roku. "Nedopatrením sa stalo, že sme v rozpočte na rok 2019 navrhli aj schválili o 50.000 eur menej ako v minulom roku. Uvedomujeme si, že tento mestský grant je jedným zo zdrojov financovania nosných kultúrnych podujatí v meste a preto sme ho dofinancovali," vysvetlil primátor Jaroslav Polaček s tým, že rozpočtovým opatrením primátora sa suma navýšila na 200.000 eur.       

Podľa námestníka primátora Marcela Gibódu vedenie mesta diskutovalo o grantovej schéme aj na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi nezávislej iniciatívy Desatoro pre budúcnosť kultúry v Košiciach. "Otvorili sme najmä otázky väčšej transparentnosti hodnotenia projektov. V budúcnosti by mali byť hodnotitelia jednotlivých žiadostí aj z iných častí Slovenska, nielen z Košíc, aby sa zabezpečila väčšia objektívnosť pri výbere projektov, ktoré mesto podporí," povedal.       

Novinkou podľa neho bude, že mesto zverejní zoznam hodnotiteľov spolu s rozhodnutím grantovej komisie o poskytnutí, respektíve neposkytnutí grantu, ako aj bodové hodnotenie všetkých projektov, ktoré zažiadajú o podporu.       

Administrátorom mestskej grantovej schémy na podporu rozvoja kultúry v Košiciach je príspevková organizácia K13 – Košické kultúrne centrá. Výzva je preto okrem webovej stránky mesta zverejnená aj na www.k13.sk.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
09.02.2022
Košice rozdelia 50 000 eur na aktivity na zlepšenie životného prostredia
Mesto Košice vyhlásilo zelenú grantovú výzvu zameranú na podporu udržateľného rozvoja mesta, environmentálnych a eko-inovačných tém. Ako informuje na svojej webovej stránke, dokopy prerozdelí sumu 50 000 eur.
viac
15.02.2022
Prostredníctvom grantovej výzvy prerozdelia na kultúru 150 000 eur
Grantovú výzvu zameranú na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu a na zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu vyhlásilo mesto Košice a nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE) aj tento rok. Prerozdelí sa celkovo 150 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %